Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов иска план за ваксинацията срещу COVID-19

Реорганизацията на лечебните заведения, осигуряването на медикаменти за болничния и свободния пазар за справяне с коронавируса и прилагането на мерките в подкрепа на служителите на първа линия. Това бяха темите, които бяха докладвани на премиера Бойко Борисов на днешното работно съвещание от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и министъра на финансите Кирил Ананиев.

Социалният министър посочи, че в момента се извършва раздаването на пакети храна за 470 000 семейства с най-необходимите продукти, осигуряват се и топъл обяд и патронажна грижа на възрастни, хора с увреждания, карантинирани и други нуждаещи се. Тя допълни, че важните услуги ще продължат да се предоставят и догодина. За целта за общините са отделени над 85 млн. лева, включително и по линия на т.нар. COVID стандарт.

По думи на Сачева ще бъдат насочени 120 млн. лв. от оперативни програми за допълнителните възнаграждения от 1000 лева на медицинския персонал на първа линия. По този начин общият ресурс ще стане около 240 млн. лв.

Премиерът заяви, че през тези няколко месеца трябва да преодолеем кризата. Той изтъкна, че стотици милиони отиват в здравната система.

Цяла Европа бележи огромен ръст в момента и ние няма как да затворим границите си, така че държавата да остане изолирана, посочи той.

Министър-председателят изтъкна значението на спазването на противоепидемичните мерки от всеки българин, защото това помага в битката с коронавируса. Той посъветва, ако не се налага, да няма събирания на големи групи. Премиерът допълни, че по въпроса с носенето на маска се е разбрал дори с доц. Мангъров.

По думи на Борисов страната ни разполага с 46 000 легла за активно лечение и като държава с болнични легла имаме огромна база. Той обаче настоя усилията да се съсредоточат върху хората със съпътстващи заболявания, така че те да влизат в болница. Тези 14 дни за заболелите с коронавирус са много тежки, отбеляза премиерът, който също премина през болестта.

Относно тестването според премиера България прави необходимото по линия на Европейската комисия, за да се гарантира най-добрата възможност за тестване. Той увери, че правителството ще осигури всички видове ваксини, които предлага ЕК.

Борисов възложи на здравния министър да изготви план за ваксинирането на рисковите групи от населението, когато страната ни вече разполага с одобрените ваксини. От своя страна Ангелов заяви, че е създадена необходимата организация за гражданите, които пожелаят да се ваксинират.

Той докладва и че на болничния пазар има логистика за осигуряване на допълнителни количества медикаменти за лечението на COVID-19, както и възможността за преместване на препарати от едно лечебно заведение в друго. Здравният министър подчерта, че няма недостиг на национално ниво на определените за заболяването лекарства и е създадена организация за внос на допълнителни количества от необходимите препарати у нас. По негови думи в аптеките се наблюдава повишено търсене на антимикробни препарати. Той подчерта, че когато антибиотиците се пият безразборно, могат да доведат до тежки последствия, и призова гражданите да не се презапасяват с лекарства и да не започват самолечение. Ангелов допълни и че у нас има около 3000 опаковки редемсивир.

Борисов беше категоричен, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от системата на МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Финансовият министър посочи, че необходимият ресурс за планираното 15% повишение на заплатите им от 1 януари е осигурен от преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

Премиерът настоя в никакъв случай едни социални групи да не се противопоставят на други. Той увери, че държавата ще продължи с мерките за подкрепа на нуждаещите се, включително и с помощ за служителите от етнографските музеи.

От своя страна Томислав Дончев заяви, че ще са необходими ясни препоръки от здравните власти за провеждането на предстоящите парламентарни избори и преоброяването на населението догодина.

За антикризисни мерки е мобилизиран практически целият европейски ресурс, изтъкна той.

По негови думи България е сред първите държави, представили пред ЕК План за развитие и устойчивост, и изрази надежда, че ще сме и сред първите страни, чийто план ще бъде одобрен, за да имаме по-бърз достъп до евросредствата.

Борисов изтъкна, че България е била единствената държава, която напълно е пуснала туризма през лятото, за да освободи психическото напрежение от предишните затваряния.

Представете си какво щяха да говорят, ако март-април бяхме започнали да разкриваме COVID отделения в болниците. Добре, че без да шумим, имахме тази подготовка – със защитните облекла, аспираторите, медикаментите, поръчките за антигенни тестове. 

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран показа дрон за атака срещу Израел

На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за...

Изненадващи атаки – за руската армия в Украйна няма Ден на траур (ОБНОВЕНА)

Генералният щаб на Украйна отчита за изминалото денонощие 75...

Близо 100 плажа по родното Черноморие са неохраняеми

Близо 100 плажни ивици по Черноморското ни крайбрежие са...

Наталия Киселова: Изтича времето на избори 2 в 1

Изтича времето да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно...

Украйна порази още един руски военен кораб

Украйна удари с ракета десантния кораб "Константин Олшански". Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img