Борисов доволен, че подпомага бизнеса с грантове, а не със заеми

Прочитания 117
0 0
Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

Днес на практика ще искам да подкрепите един нов дизайн на новото постановление за мярката „60/40“. За това настоя премиерът Бойко Борисов по време на редовното заседание на Министерски съвет.

Досега сме платили около 130 млн. лв. безвъзмездно грантове и сме запазили заетост от 160 000 души в близо 9 хиляди предприятия. Около 17 000 са подадените заявления за мярката. Подпомогнали сме фирми от двама, трима човека до 2 800 работници.

Този нов дизайн на мярката е съгласуван със синдикати и браншови организации. Щом е грант, няма как да не се одобри единодушно. Новата мярка ще действа до 30 септември и ще запази 300 000 работни места. Тя ще струва до 1 млрд. безвъзмездни пари„, уточни Борисов.

По думите му мярката за пътнически превоз и туризъм са осигурени с европейски средства, за да има субсидии за заплати. За тези сектори мярката да стане 80/20, а похарчените средства ще бъдат в размер на 40 млн. лв. Въвеждаме от днес и трета мярка – за наемане на безработни с европари – 160 млн. лв. ще похарчим. От тях 50 млн. лв. ще бъдат само за туризма.

„Като ви пита някои за заеми ли са или грантове ли са – говорим само за безвъзмездни пари“, обясни Борисов и повтори, че всички мерки са безвъзмездни и не са заеми. Общо всичко на правителството ще струва 1 млрд. и 300 млн. лв.

Във връзка с мярката „60/40“ Сачева заяви, че с нея се запазват работните места на 150 000 души.

В следващия период на мярката няма да има изискване работодателите да са платили данъците и осигуровките за 2020 г., но те трябва да бъдат декларирани като дължими. В изплащането на средствата могат да кандидатства и структури, създадени от общините. Няма да се предоставят възнаграждения там, където има държавна помощ.

От петък ще може да се кандидатства по мярката, а от днес следобед може да се кандидатства по мярката „Заетост за теб“. В района на Варна и Бургас има 17 000 регистрирани души като безработни в сектор „Туризъм“.

За сектор „Туризъм“ мярката „60/40“ става „80/20“, като по нея могат да се възползват и хора, които са наети от 1 юни. Отделно от това за сектора допълнително са отделени 50 млн. лв. За това всеки работодател, който наеме човек, регистриран в Бюрото по труда ще получава по 610 лв., обясни от своя страна туристическият министър Николина Ангелкова.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Китай отвърна на удара на САЩ с медиите

Китай нареди на четири американски медии да разкрият детайли за служителите и финансовите си операции в азиатската държава в рамките на седем дни, информира АФП. Осведомителната агенция отбелязва, че действията на Пекин са част от ескалиралия спор с Вашингтон в сферата на медиите. The Associated Press, United Press International, CBS […]