Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов дава депутати на Петков, ако се осмели по френското предложение

Снимка: архив БГНЕС

Изключително остро изказване по адрес на министър-председателя Кирил Петков и работата на правителството направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Около час след фиаското с кворума в Народното събрание той даде брифинг пред медиите в централата на партията си, обграден от партийния си актив в препълнената зала за пресконференции.

Причината за критиките му към Петков – страхливостта на премиера да вземе решение по въпроса с френското предложение за урегулиране на казуса с Република Северна Македония.

Малко по-късно говорителят на правителството Лена Бориславова коментира, че кабинетът отказва предложението на Борисов.

Свидетели сме на един страхлив премиер. Както обещах, в събота се запознахме с текстовете (на френското предложение). Трябва да ви кажа, че текстът действително е много добър. В него са включени всички и предложения, и страхове, и това, което касае България. Вярвам и на президента Макрон, вярвам и на Европейската комисия. До този момент, всичко, което се е случило добро за България, е благодарение на Европейския съюз„, каза експремиерът.

Премиерът на България, в кавички, се крие, чака да изтече времето и чака да отиде в Брюксел и да каже – този лошият Бойко, понеже е приятел с Путин, иска да ни свали. Ето това му е тъпата лъжлива физиономия.“

Борисов не изневери на традицията – предложи да „даде“ депутатите си в подкрепа на приемането на предложението на френското председателство. И посочи – в подобни стратегически казуси трябвало да се взимат и непопулярни решения.

Водих разговори с депутатите от ГЕРБ и съм ги помолил, ако ми вярват, да подкрепят предложенията, ако се осмели този страхливец и лъжец. Но ако се престраши, да има 59 депутата в подкрепа за даване на зелена светлина за РСМ и Албания.“

Съгласен съм с президента Радев, че френското председателство е дало най-добрата рамка. По-добра от тази не може да се направи. И е поело пълния контрол в лицето на ЕС към изпълнението на всички точки„, добави лидерът на ГЕРБ. И подчерта – кабинетът не бил направил нищо по отношение на Протокола, който би неразделна част от френското предложение, като въпросният такъв дори не бил подписан.

Не мога да разбера как премиер, по най-важната тема за Европа, за Америка, за нас, той казва, че не я е чел. Еми да му я предоставим да я прочете. Не я бил чел… А вчера отново излъга – че ще отиде на Съвет (на ЕС) и ще обвини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от Министерски съвет в парламента. Кой е тоя някой, кой му пречи? От какво се страхува„, реторично попита той.

Позволява си да лъже, че министърката на ИТН му пречила. Че ГЕРБ му пречила. На честното лъжливо момче. Че който не е с него, е мафия. Всяко едно правителство е взимало тежки решения„, остър бе бившият премиер.

Сега разбирам, че е свикана днес Комисията по външни въпроси в 3 часа, едновременно със заседанието в Министерски съвет. Абе, човек, стига се страхува, бе. Всеки може да си викне 2-3 хиляди души за агитка и пред тях да маха и да вика. Всяка събота ние го правим. Ела в парламента, ела в комисията, елате с министъра кажете какво ще направите по Протокола, защо лъжете, че друг ви е виновен“, призова Петков Борисов.

Председателят на ГЕРБ, отново по традиция, не пропусна да добави, че е „божи човек“. Причината – решението на Светия синод за македонската църква. „Понеже съм божи човек, вярващ, искам да изразя благодарност, ако ми позволите ще го изчета, защото ми е трудно да го изкажа без четене (цитира решението на БПЦ). Благодаря на партиарха, благодаря на владиците. Те вчера направиха това, което правим ние днес.“

Макар и попитан многократно, Борисов не отговори дали депутатите на ГЕРБ отново ще бойкотират кворума в Народното събрание на извънредното заседание, което следва да гласува вота на недоверие срещу кабинета днес в 19.10 ч.

„Вотът е парламентарна процедура. На мен са ми искали вот на недоверие седем пъти. Казвал ли съм, че са мафия?„, попита той.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

Гуцанов: Главчев е войник на ГЕРБ

Кабинетът Главчев е политически. Това заяви пред БНТ Борислав...

И вторият обвиняем с Петя Банкова влезе в спешното (ОБНОВЕНА)

Задържаният за контрабанда Стефан Димитров е откаран от следствения...

Служебният регионален министър уволни шефката на ДНСК

На позицията е назначена инж. Лиляна Петрова

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img