Борислав Сандов уверява, че България няма да загуби пари за довършване на АМ „Струма“

Views 21898
0 0
Снимка; архив БГНЕС

България няма да загуби пари заради забавянето на строежа на АМ „Струма“. В това увери бившият екоминистър и вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов пред БНР.

Спекулативно е твърдението за загуба на средства или финансова щета за сметка на България, каза той. Повод за думите му са коментари, че заради акт от последните дни на стария кабинет (отменена процедура по ОВОС), може да се възпрепятства доизграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле.

Според Сандов писмо на Европейската комисия от 27 юли 2022 г. ясно е показало, че неговата теза е правилната в спора му с бившия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Че трябва да се направят равностойни алтернативи на трасетата и че за да може да се довърши тази магистрала с европейско финансиране, означава да се изпълни европейското законодателство, да се оценят всички алтернативи и да няма нарушение на екологичното законодателство„, пише Сандов.

Издаването на съответните актове на финала на кабинета „Петков“ Борислав Сандов аргументира с очакваното писмо от ЕК.

За да имам гаранция, че това не е някакво лично мое въжделение или твърдение. Щеше да бъде представено, че е моя лична оценка по въпроса„, обясни бившият екоминистър

Той е категоричен, че пари за АМ „Струма“ в този програмен период вече няма и допълни, че те са били насочени към магистрала „Европа“, която свързва София с Калотина.

Пари, които ще се загубят, няма. На практика биха се загубили само ако не се изпълнява екологичното законодателство на ЕС и на България„, обясни той.

Според бившия екоминистър неговият колега в кабинета „Петков“ – регионалният министър Гроздан Караджов настоявал да се изпълни решение по ОВОС от 2017 г., за което самата ЕК има много негативно мнение.

Решението, което се опитваха да прокарат МРРБ, беше да предположим предварително къде да минава трасето на АМ „Струма“, което е в несъответствие с предписанията на Европейската комисия и в несъответствие с решение на предишния служебен кабинет„, каза Сандов.

Загубеното време е от декември досега. Така и не започнаха АПИ да изграждат алтернативите, да направят идейните трасета и да възложат създаването на оценка на алтернативите“, изтъкна бившият екоминистърът. Той е категоричен, че за да имаме всички алтернативи, АПИ трябва да възложи оценка за останалите алтернативи.

Сандов каза, че „ако е тунел, много лесно и бързо би могло да се направи ОВОС, защото с тунела няма какво да увредим, около шест месеца„.

Борислав Сандов увери, че не се е поддал на натиск, за да вземе определено решение. „Над 20 години се опитвам да спася Кресненското дефиле. С и без тази заповед, ще го спася„, допълни Борислав Сандов.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петя Чолакова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Христо Ангеличин осъди прокуратурата за 20 000 лева

Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за моралните вреди от делото за безстопанственост във връзка със самолетните билети на министерството, съобщава „24 часа“. Това става ясно от решението на Софийският апелативен съд, с което втората инстанция намали с 5 […]