Борислав Сандов: България за втори път на съд заради мръсния въздух

Views 8823
0 0
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Emrah Doğru

България ще бъде осъдена за втори път от съда в Люксембург заради мръсния въздух. Това заяви по време на посещението си в Русе министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който посети крайдунавския град заради отворено писмо на граждани, в което настояват да се вземат редица мерки за справяне със замърсяванията на въздуха в Русе.

Той обясни, че подадените данни при първото нарушение през 2017 г. по данните, които ще са с нарушенията от сега – те не могат да бъдат манипулирани, това са обективни факти. Не могат да бъдат разлеждани и по друг начин. България е в нарушение за пет зони, за което и ще подлежи на санкции от страна на европейската комисия. Заявените норми като минимум са от 10 млн. за времето от 2017 г. – първото решение до сега.

Минимално около 20 млн. на година съдържа ежедневните санкции, които са след решението, което очакваме всеки момент.

Санкциите ще бъдат в размер от 10 милиона до 20 милиона лева годишно, съобщи екоминистърът.

По думите на екоминистърът на правителствено ниво се подготвя начин, по който от общината да могат да кандидатстват за детски градини, училища, общинска администрация – част от дейностите в града, смяна на отоплителни линии, част от зелени пояси, заличаване на кални петна – мерки, свързани с подобряване на качеството на атмосферния въздух.

След това ще има и мерки в помощ на домакинствата по ОП „Околна среда“, където са 120 млн. В следващия етап са заделени над 250 млн. сумарно около половин милиард ще отидат за мерки, свързани с чистотата на въздуха, обясни Сандов.

Той изтъкна ролята на контрола на РИОСВ и даде пример с община София, където съдът бил задължил да се извършва миене на улиците, за да се ограничи замърсяването на въздуха.

Той заяви, че му предстои среща с министъра на околната среда на Румъния, за да разговарят за спиране на горенето на стърнища. Това ще стане по време на неформалния съвет във Франция.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Малките търговци на горива стигнаха до Кирил Петков

Днес се проведе се работна среща между министър-председателя Кирил Петков и Асоциацията на българските търговци и превозвачи на горива. На нея бяха обсъдени наболели проблеми в бранша, сред които Държавният резерв и задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. Също така възможностите за внос на горива и мерки за постигане на […]