Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борис Джонсън: Путин постига бавен, но осезаем напредък в Донбас

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Британският премиер Джонсън Борис каза в петък, че руският президент Владимир Путин постига бавен, но осезаем напредък в Донбаския регион на Украйна, предава „Ройтерс“.

Страхувам се, че Путин, с голяма цена за себе си и за руските военни, продължава да дъвче земята в Донбас„, каза той пред Телевизия Блумбърг

Той продължава да постига постепенен, бавен, но се опасявам осезаем напредък и затова е абсолютно жизненоважно да продължим да подкрепяме военно украинците.“

Самопровъзгласилата се ДНР съобщава, че е установила пълен контрол над град Лиман (Красний Лиман), съобщиха от нейния щаб за териториална отбрана., се казва в съобщението на териториалната отбрана на непризнатата република, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Руските военни вече контролират над 95% от Луганска област и през следващите дни усилията вероятно ще бъдат насочени към пълното превземане на Северодонецк. Вероятно до дни Северодонецк и Лисичанск ще бъдат изцяло обкръжени.

Неуспешна засега е офанзивата югоизточно от Изюм, на границата между Харковска и Донецка област.

От 27 май на територията на Донецката народна република групировка войски на ДНР и ЛНР, с огнева подкрепа от въоръжените сили на Руската федерация, освободи и установи пълен контрол над 220 населени места, включително Красний Лиман,“ се казва в изявление на сепаратистите. Би Би Си не може да предостави независимо потвърждение на тази информация.

Ден по-рано Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, призна, че украинската армия е „загубила“ това селище.

В четвъртък вечерта в традиционното си изявление украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от „Укринформ“, заяви:

Натискът върху Русия е буквално въпрос на спасяване на живот. Всеки ден отлагане, слабост, различни спорове или предложения за „умиротворяване“ на агресора за сметка на жертвата – това са нови убити украинци. Това са нови заплахи за всички на нашия континент. Просто погледнете ситуацията сега. От седмици Европейският съюз (ЕС) се опитва да договори шести пакет от санкции срещу Русия. Досега тя получава почти милиард евро на ден от европейците за доставки на енергия. Разбира се, благодарен съм на нашите приятели, които настояват за нови санкции. Но откъде толкова сила в тези, които блокират шестия пакет? Защо все още им е позволено да имат толкова много власт, включително при вътрешноевропейски процедури?, попита той.

Вече седмици наред светът не смее да блокира руската банкова система – всички банки без изключение, за да лиши агресора от възможността да финансира не само войната срещу нас, но и политиката за създаване на разделения и кризи по света. От колко време се борим, за да предоставим на Украйна всички необходими оръжия, за да променим естеството на боевете и да започнем да се движим по-бързо и по-уверено към изгонването на окупаторите. Уверени сме, че благодарение на нашите усилия все пак ще бъдем чути.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

Влязоха с взлом в тото пункт в Благоевград

Разбита е стъклената врата на обекта

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

Разследват украинския земеделски министър за далавери с държавна земя

Украинската агенция за борба с корупцията разследва министъра на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img