Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борис Джонсън и Джо Байдън ще изготвят нова Атлантическа харта

Снимка: EPA/News24sofia.eu

Британският премиер Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън в четвъртък в Корнуол, Англия, ще проведат първата си среща лице в лице преди срещата на върха на Г7, планирана за 11-13 юни в залива Карбис бей. Според изявление, публикувано от кабинета на ръководителя на британското правителство, резултатът от преговорите между двамата лидери ще бъде приемането на нова Атлантическа харта.

Джо Байдън заедно със съпругата си кацна във Великобритания.

Отбелязва се, че документът, който се изготвя в духа си, ще бъде подобен на Атлантическата харта от 1941 г., подписана от британския премиер Уинстън Чърчил (1874-1965) и 32-ия президент на САЩ Франклин Рузвелт (1882-1945), която постави основите на бъдещият следвоенен свят …

Атлантическата харта от 2021 г. ще каже, че въпреки че съвременният свят е много различен от този през 1941 г., ценностите, споделени от Обединеното кралство и САЩ, остават същите. Нашите страни си сътрудничеха в изграждането на мир след световната война II и сега ще положим съвместни усилия, за да отговорим на предизвикателствата, пред които е изправена планетата днес – от глобалната отбрана и сигурност до икономическото възстановяване след коронавируса и борбата с изменението на климата „, казаха от „Даунинг стрийт“ 10.

В него се подчертава, че новата Атлантическа харта ще се състои от осем ключови теми, по които Джонсън и Байдън планират да „работят заедно за благото на човечеството„. Много от тях се основават на нашите дългогодишни ценности, включително защита на демокрацията, колективна сигурност, изграждане на справедлива и устойчива глобална система за търговия. Хартата обаче ще се съсредоточи и върху належащи предизвикателства, по-специално мерки за борба с кибер атаките, изменението на климата, защита на биологичното разнообразие и, разбира се, борба с пандемията на коронавируса и икономическото възстановяване.

Ако Чърчил и Рузвелт са били изправени пред въпроса как да помогнат на света да се възстанови от опустошителната война, днес ние се сблъскваме със съвсем различно, но не по-малко плашещо предизвикателство – как да възстановим икономиката след пандемията на коронавируса. В тази връзка , сътрудничеството между Обединеното кралство и САЩ – най-близките партньори и най-големите съюзници ще бъдат от ключово значение за бъдещата глобална стабилност и просперитет „, каза Борис Джонсън.

Споразуменията, които президентът Байдън и аз постигаме днес, които отразяват споделени ценности и възгледи, ще формират основата на устойчиво глобално възстановяване [от последиците от пандемията]. Преди 80 години американският президент и британският премиер застана рамо до рамо, обещавайки по-добро бъдеще. Ние правим същото „, каза Джонсън.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

Групата на ПП-ДБ в Общинския съвет в Плевен се разпуска

Тримата членове на коалицията стават независими

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция ще изпълни плановете си да изпрати войски в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

Най-малко 10 джихадистки нападения предотвратени в Европа през 2023 г.

Това съобщи нидерландската разузнавателна агенция AIVD

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

Politico: Въпреки ниската инфлация, България няма да е в еврозоната 2025 г.

Българите изразяват ниска подкрепа за присъединяването

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Мъртви делфини стоят от няколко дни на плажа в Кранево

Граждани сигнализират за мъртви делфини на плажа в Кранево,...

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img