Бойко Рашков: Кадровата вихрушка в МВР дестабилизира системата и е в полза на ГЕРБ

Views 42914
0 0
  • Светкавичните кадрови промени в МВР са внушени на служебния министър, не е възможно от първия ден да опознае качествата на ръководните служители.
  • Казах на президента и премиера, че кадровата вихрушка ще дестабилизира системата в навечерието на изборите.
  • КПКОНПИ работи избирателно и заобикаля Слави Трифонов, който не подава имуществена декларация.
  • Информацията за недекларираните сметки в чужбина стои засекретена, за да може да бъдат изнудвани титулярите.

Доскоро Бойко Рашков и Иван Демерджиев изглеждаха съмишленици. Двамата бяха служебни министри миналата година. Когато Рашков влезе в редовното правителство на Кирил Петков, Демерджиев беше назначен за негов заместник в МВР, но изненадващо се отказа да встъпи в длъжност. С влизането си в Министерството на вътрешните работи като служебен министър, Демерджиев се разграничи от действията на предшественика си. В петък двамата юристи влязоха в задочен диалог: Рашков упрекна Демерджиев, че освобождава качествени кадри на ръководни позиции в МВР и че връща хора от времето на управлението на Бойко Борисов, като намекна за натиск. Демерджиев му отговори, че действа професионално и прехвърли топката за критикуваните назначения на Рашков.

За да изясни ситуацията, „Дневник“ разговаря с бившия вътрешен министър. Заглавието е на редакцията.

Задавали ли сте си въпроса защо беше свалено правителството на Кирил Петков и дали това не стана и заради Вас – за да бъдете елиминиран и като вътрешен министър, и като евентуален шеф на бъдещата антикорупционна комисия (КПКОНПИ)?

– Нямам чак такова самочувствие да смятам, че заради мен е паднало правителството. Вижда ми се пресилено, дори и с предложението на Кирил Петков аз да поема в бъдеще антикорупционната комисия.

Питам заради съвпадението на две събития в един и същи ден: на 8 юни Петков съобщи на пресконференция, че е предложил на коалицията Вие да оглавите КПКОНПИ, но „Има такъв народ“ (ИТН) са отказали, и почти по същото време Слави Трифонов изтегли министрите на ИТН, с което даде старта на свалянето на кабинета, а после ГЕРБ довърши процедурата с внасянето на вота на недоверие?

– Мисля все пак, че е случайно съвпадение на събития. Или „Има такъв народ“ са търсили какъвто и да е повод, за да оттеглят министрите си и да бойкотират четворната коалиция, да се свали правителството и да се тръгне към предсрочни избори. Те повториха своето действие и на финала, когато в един момент приеха да продължат разговорите между ИТН и „Продължаваме промяната“, поне в този смисъл се изказа Ива Митева, за да се опита стабилизиране с тяхно участие на коалицията, но не се получи, те повторно и окончателно гласуваха с ГЕРБ и предадоха четворната коалиция.

Кой е бил най-заинтересуваният да падне правителството?

– По моя преценка непреодолимите противоречия с ГЕРБ и ДПС са истинската причина. Няма друга опция, която сериозно да обясни развалянето на коалицията.

Кадровите промени в МВР, с които започна работата си служебният министър Демерджиев, предизвикаха Вашата реакция. Каква е Вашата оценка за свършеното в МВР?

– В България е много трудно да бъде оценено безпристрастно доброто, което е направено. Все по-мащабно се шири твърдението, превърнато вече в клише, за хаос и разруха, които оставило правителството на Петков. Без конкретика и аргументи. Само обективен анализ на всичко направено, и то заедно с плюсовете и минусите, може да бъде от обществена полза. А когато се действа задкулисно, без ясни мотиви, това се отразява негативно на обществеите нагласи и руши доверието в институциите. Ние представихме сериозен отчет за свършеното от МВР – и плюсовете, и минусите, моята самооценка е, че плюсовете са повече. Не може за 7 или 14 месеца да се иска да бъде всичко идеално като количество и като качество.

Сега виждам как постигнатото не само се неглижира, а мнението и на колеги, с които съм работил 14 месеца, е, че започва разрушително начало. Докато се твърди, че оставяме хаос и разруха, започват с разруха на завареното, представяна като стабилизация.

В какво се изразява новата разруха, както я наричате?

– Преди всичко с отстраняването, наричано преместване – как се играе с терминологията само! – на хора на ръководни позиции. Не става дума за уволнения, което не е възможно, тъй като законът пази служителите, а за отстраняване от ръководните длъжности и запращане в девета глуха на полицаи – майстори в професията. Какво мога да кажа за такива действия, овен че ако ще говорим за разруха, ето я.

Чух твърдение на г-н Демерджиев, че отстранените сега не са имали кой знае какви заслуги, когато сте ги повишили тази година, поне така се разбира?

– Аз съм ги повишил тази година, след като съм оценил високо тяхната работа през миналата година. Познавам тяхното развитие от миналата година, познавам работата им и техните резултати и на двата тура на изборите в Хасковския регион, където се справиха отлично.

Разкриха много случаи на продаване и купване на гласове, включително с използване на специални разузнавателни средства (СРС) , включително и задържане на представители на ГЕРБ. Дори Борисов отиде на място да се прегръща със задържаните за изборни измами и да казва колко е лош министърът на вътрешните работи.Тези именно хора участваха и в охраната на границата, тъй като Хасково, Ямбол и Бургас като регионални дирекции отделят сили да помагат и на Граничната полиция. Аз оцених работата на тези служители и ги издигнах на ръководни позиции в дирекциите Национална полиция и Гранична полиция. Идва новият министър и за часове ги маха – под формата на преместване. С неясни мотиви.

Г-н Демерджиев каза по БНР в петък, че ако сте го питали, е щял да ви каже мотивите си.

– Той не ме е информирал при нашите предварителни разговори, че смята да ги отстрани, за да го попитам за мотивите му. Той бърза да ги махне и после казва, че не съм попитал защо го прави.

Когато предавахте поста, информирахте ли Демерджиев за това, което разказвате сега?

– Събрах целия ръководен състав, представих му го, обърнах му внимание на неговите двама заместници, които са вечните заместници, че имат доста смущаващи данни и че неслучайно аз се разделих с тях след декември м.г. насам. Не знам защо изключително разчита на точно тези заместник-министри.

Единият, за когото вече разказах, че е живял незаконно в резиденция на МВР, без да плаща наем на министерството – научихме случайно по повод проверка по друг подобен случай. И в хода на тази проверка установяваме че е имало и друг такъв случай от миналата година. И сега, когато той научава, че отново ще бъде назначен за заместник-министър, пристигайки в София, е поискал отново ключ от същата служба, която стопанисва тези имоти, тоест той отново е смятал да живее на чужди разноски. Докато аз бях министър, ключът още не беше върнат. Проверката е започнала.

Моята изненада беше, че когато започна отстраняването на цялото ръководство на Националната полиция, точно на ръководителката на тази дирекция, която се занимава със собствеността, й е прекратен договорът и се е върнала в Министерството на земеделието, откъдето я взех аз като външен на МВР човек, тъй като имаше нужда от сериозни реформи в тази служба, които да се ръководят от човек чужд на вътрешните кръгове и връзки. И започнахме реформи, а сега на втория ден на новия министър побързаха да се отърват от нея, защото тя знае много добре от кога до кога е живял този зам.-министър, как и друг е живял там, спрямо когото е приключена такава проверка.

Сега с изненада чувам обяснението на колегата Демерджиев, че това не е станало по негово време, от което заключавам, че той проверка няма да направи.

Но не министърът, а премиерът назначава заместник-министрите?

– Това е! Да направи Демерджиев проверка означава да се противопостави на онзи, който назначава зам-министрите. Затова се обърнах към държавната финансова инспекция и призовах публично да се извърши проверка, защото това е незаконно ползване на имот публична държавна собственост.

Защо сега реагирате, въпросният човек е бил зам-министър и по ваше време, поне до декември м.г.?

– Реагирал съм, когато съм научил, и съм назначил проверка, преди това не съм знаел. Но сега въпросът може да бъде решен за пет минути, а не да казва колегата Демерджиев, че това не е станало по негово време. Вярно е, не той може да го реши, а този, който му подава зам.-министрите.

Проблемът е, че Демерджиев не оценява професионалните качества на хората, които маха от ръководните постове на Националната полиция, нито твърди, че са извършили нарушения, което би било разбираемо. Той първо отстранява, после започва да говори, че имал аргументи, но не ги съобщава. А би трябвало да е обратното.

Демерджиев назначи за директор на Националната полиция Атанас Илков, когото вие също бяхте поставили временно на висока позициа в Националната полиция, а после го отстранихте. Сега Демерджиев казва – значи и Рашков му е имал доверие по някое време?

– Демерджиев разсъждава доста повърхностно, като смята, че министърът трябва предварително да знае всичко, още щом седне на министерския стол. Илков е много близък с тези двама зам-министри, за които говорихме, които бяха и мои заместници до декември м.г.

Не може ли да ги назовете най-сетне – за зам-министрите Катинов и Ганчев ли говорим?

– Да. Има наистина смущаващи факти в техните професионални биографии. Някои бяха известни, някои – не. Фактите, които бяха известни, ме мотивираха да изтегля Илков от ръководната позиция в Дирекция Национална полиция (ДНП).

Освен че е участвал в организацията на полицейската операция в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков, се е запознавал с документи с класифицирана информация, без да е имал право на достъп, за което е възложена проверка. Тя не е приключила. Тези факти са известни на двамата заместник-министри и на други ръководни служители в МВР.
И щом като е назначен на ръководната длъжност в ДНП, значи те не смятат да обърнат внимание на какъвто и да е факт от неговата биография.

Отстраняват се служители, доказали се професионално, и се заменят с човек, чиято професионална биоография далеч не е безупречна за такъв висок пост.

Пак да попитам: вие предупредихте ли г-н Демерджиев за всичко, вкрючително за зам.-министрите?

– Пак ви отговарям – да, когато предавах поста близо два часа говорихме. Информирах го и за някои факти, обясних му защо не взех с мен в редовния кабинет двамата заместник-министри, които сега са назначени отново. И много добронамерено, като на колега, му казах да внимава.

Казвате в публични изявления, че започва да се работи в интерес на ГЕРБ и ДПС – защо така мислите?

– Какво друго да помисли трезвомислещ човек, след като МВР постигна важни резултати от миналата година досега, за които включително и аз съм работил до последния ден на 47-мия парламент, където съм информирал почти всеки петък? И след като резултатите са постигнати с тези хора, които сега са отстранявани, какво друго да помисля?

Тоест не се желае очевидно да продължи възходящото развитие – и както чувам Демерджиев да казва – стабилизация,… Все ми се струва, че той говори за стабилизация, а всъщност с отстраняването на професионалистите в МВР и в оперативните служби, той няма да стабилизира системата. А от дестабилизацията на тази система кой има най-голяма потребност? Политическият опонент на правителството. Кой е най-сериозният от политическите опоненти. ГЕРБ, мисля аз.

Какво точно се случи, когато Демерджиев беше назначен за Ваш заместник в МВР и след ден-два той обяви с отворено писмо, че се отказва от поста?

– Знам само това, на което съм бил свидетел. Имахме разговор тримата – премиерът Петков, аз и Демерджиев. Беше му предложено да заеме поста зам.-министър на МВР, докато се формира новата КПКОНПИ, в която той изяви желание да работи на ниво примерно зам. председател. Какво се случи след това, та не зае поста в МВР, може да каже само той.

Премиерът Гълъб Донев е чужд за системата на МВР, кой го съветва – и него, и Демерджиев, кои заместник-министри да бъдат назначени и да бъде сменено ръководството на Национална полиция?

– Не мога да кажа, но без съмнение тези въпроси са решавани на други нива. Да се предприемат такива кадрови решения веднага с поемането на министерския пост, наподобява на внушено поведение. Сам човек, колкото и сигурен в себе си да се чувства, току-що влязъл в министерството, е изключено да реши с един замах да отстрани цялото ръководство на Националната полиция, веднага да смени директора на Граничната полиция, която е постигнала резултат, досега непостиган. Спряхме мигрантския поток в страната, а онези, които успяват да проникнат, са пренебрежим брой, настанени в домове за мигранти и не представляват проблем за държавата. И същия този директор, млад мъж – Деян Моллов, който е израсъл на границата, влязъл е в системата на МВР и се е развивал само по тази линия, и който почти спеше на границата, за да движи работата, сега е отстранен.

Когато миналата година почнах да проучвам кой би могъл отдадено и компетентно да върши ръководната работа, ми посочиха негови колеги точно това момче, израсна пред очите ми. Енергичен, неуморен, за него няма разстояния, тръгва и проверява, И този човек е уволнен на втория ден от сядането на министерския стол на колегата Демерджиев. Е, как няма да ми е мъчно, как да не надигам глас и да питам – защо се прави това. Значи някой го насочва министъра, някой го мотивира кого да махне и кого да остави. И тъй като се отстраняват в момента качествени служители, не мога да не реагирам.

Познавате ли съветниците на президента по сигурността и вътрешния ред, четох че сте потърсили президента тези дни?

– Не знам за кого ме питате, познавам само Пламен Узунов, но не съм го виждал близо година. Не поддържам връзка със съветниците. А президента го потърсих веднага, още в деня когато бяха направени кадровите смени, защото не можех да си обясня причините, това беше първото нещо което направих – да потърся държавния глава. После потърсих и премиера Гълъб Донев, и с него споделих, че това са доста сериозни и тревожни знаци в момент, когато предстоят избори.

Тази подмяна на ръководства на дирекции, които са вече обиграни в действията, които трябва да се предприемат във връзка с изборите, е обезпокоителна. И затова сметнах за необходимо да сигнализирам, защото съм със съмнения, че опитват да дърпат конци хора под министъра, на които не им се полага по закон, а той, като все още неопитен, се поддава.

Кякво става с разследването за автомагистрала „Хемус“, събраните доказателства как се оценяват от прокуратурата, неглижират ли се, защо няма резултати?

– Последното, което знам, е, че са поискани справки от НАП. От прокуратурата се прави всичко възможно да се бави разследването. Дакото бях министър, се информирах върви ли разследването. Данните, с които разполагах, бяха, че прокуратурата не бърза да приключва каквито и да е дела, сякаш се притеснява да не би да стигне до нещо, което да е уличаващо за бивши министри от ГЕРБ от Министерството на регионалното развитие, да не би да се стигне до обвинителен акт и да се внесе делото в съда. Ползва се негативният опит от делото КТБ, което най-вероятно никога няма да приключи или когато най-сетне приключи, ще са изтекли всички давностни срокове за търсене на наказателна отговорност.

Това е патент на българската прокуратура. Стигна се до унизителния израз „вдигане на делото на трупчета“. След като един главен прокурор търпи да чува такава професионална терминология, ние с основание можем да съдим за неговите качектва като професионалист и ръководител на прокуратурата.

Арестът на Борисов се сочи като най-гръмовния Ви пасив, понеже бил без смисъл и резултат, освен че и незаконен. Демерджиев изрично посочи че той не би арестувал така,. А Вие го направихте. Защо?

– Първо, всеки път повтарям с обучителна цел, че арестът не е на министъра, колегата Демерджиев би трябвало да го знае, тъй че излишно е да се зарича, с което заблуждава обществото, че министърът на вътрешните работи задържа и освобождава от стража. Министърът носи политическата отговорност, но не арестува и не освобождава. Това е правната страна.

Второ – може да се каже ясно и открито, че по мое време беше задържан под стража, за 24 часа, бивш министър-председател. Е, аз пък мисля, че това е постижение на Министерството на вътрешните работи. Служителите от съответната дирекция заслужават поздравление, зашото преди задържането е извършена огромна, къртовска работа да се събере и оцени цялата информация.

Сега ръководството именно на тази дирекция, която събра информацията по отношение на Борисов, Горанов , Арнаудова и други, вече го няма в главната дирекция, махнато е. Така че, когато споменавам за мутри, имам предвид, че вече няма да има кой да систематизира огромния информационен масив, въз основа на който беше осъществено задържането на Борисов. Изобщо няма и да помислят вече – забележете – за образуване на досъдебно производство и пристъпване към неотложно следствено действие.
Защото прокуратурата никога нямаше да постави началото на наказателен процес. Демерджиев първо да се запознае с фактологията и след това да дава заключения как би действал той, за разлика от мен.

Тоест смисълът на ареста на Борисов е в това, че прокуратурата се видя принудена да разследва едно вече образувано производство чрез действия по нетоложност, това ли казвате?

– Да, иначе прокуратурата, повтарям, нямаше да предприеме нищо. Никой не си и помисляше, че може да използва тази законова възможност, за да постави началото на наказателен процес. Сега имате възможност да питате прокуратурата какво върши по това разследване. Когато има сигнал, че един човек е бил обект на рекет или изнудване от служител на висока властова позиция, с оригиналния подпис на човека, който дава тази информация, на какво основание МВР да стои със скръстени ръце? Както е стояло.

Вашето имуществено състояние се проверява от КПКОНПИ, наистина ли имате 19 имота тук и други в чужбина?

– Не, нямам 19 имота, това е грандиозна лъжа, злонамерено четене на имуществената ми декларация, в която е описана къщата, която имам в София, и спекулацията е от това описание.

Нека да излезе някой от КПКОНПИ и да каже, че имам 19 имота. Но КПКОНПИ мълчи, за да продължават спекулациите за моето имуществено състояние, защото изпълняваха поръчка – вижте го тоя какви имоти натрупал.
Аз подавам декларации десетки години, заедно с членовете на семейството си, нека КПКОНПИ да излезе и да каже какво имам и как съм го придобил. Да беше излязъл Цацаров да каже – нали правеше проверка, нали беше наричан национална ценност от ДПС, аз бих го нарекъл слуга на ГЕРБ, да каже и друго – ходил ли е да се договаря и с кого в един ловен дом на Ормана, но това е друга тема. Нека той да каже какво притежавам.

Но не казва – за да се носи из пространството – абе има там една преписка. Тази преписка няма да приключи, за да продължават спекулациите „разследван от КПКОНПИ“. Че и в чужбина. Аз в чужбина нямам и стотинка, и керемида имот нямам извън България, нито някой от семейството ми.

Защо не може да стане достъпна информацията за недеклариралите сметки и имоти в чужбина магистрати и политици, които Цацаров като главен прокурор беше обявил, че са установени от ДАНС, но сега се оказаха засекретени?

– Това е маниерът на Цацаров. Той нарежда нещо да се провери, след което не се обявява резултат, тоест резултатът не се използва по предназначение. Стои въпросът: защо Цацаров е поискал да се провери тази информация от ДАНС. С каква цел, след което е покрита с гриф за сигурност. Тези, които са вътре, добре знаят че не са декларирали сметки в чужбина. Възниква въпросът създал ли е Цацаров условия за корупционна среда. Всеки би бил готов да плати както може за мълчанието, само и само да не излезе наяве, че не е декларирал имот, който е придобил в чужбина.

За мен целта е изнудваческа, а не да си плати глобата или да носи отговорност който не си е декларирал сметката или имуществото. Това е средата, създавана от един министър-председател, който слава на Бога от година и половина не е на власт, в която изнудването, рекетирането са били всекидневие. Така че аз съзирам елемент на такива цели и действия на тази проверка. Ще я покрием тази проверка с гриф за сигурност, а пък тези магистрати да си правят сметката – как решават делата, чий интерес защитават днес или утре, все неща, които нямат нищо общо с правовата държава.
А иначе се имитира дейност по декларацията на Рашков. Бих попитал – докато ме проверяват, може ли да кажат и какво предприемат спрямо неподаващия декларация Слави Трифонов например. С КПКОНПИ ще притискат ли Трифонов за неподадена имуществена декларация? И след като нищо не правят, или поне няма публична информация да правят нещо, или каквото правят е видимо поръчково, не става ли лесно обяснимо защо толкова силно се съпротивляват аз да стана шеф на КПКОНПИ?

Предложи ви Ви някоя партия да ви включи в листите за изборите?

– До този момент не.

След всичко, което дотук изговорихте, въпросът, с който започнах, като че ли става основателен: дали не беше свалено правителството, за да ви няма Вас в него?

– Е, има ме и без правителството.

източник: Dnevnik.bg

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Севда Ергинджи изпадна в депресия

Сериалът „Криех те в сърцето си“ с участието на Севда Ергинджи и Екин Мерт Даймаз, чийто първи епизод излезе на 30 юни, се сбогува с екрана. Главната актриса Севда Ергинджи каза, че е много изненадана от това. Тя призна, че новината за закриването на сериала я е шокирала и е […]