Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бойко Рашков ексклузивно пред News24sofia.eu: Наказани полицаи от записите пред МС ще има още понеделник (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=En64shY7_pk
Видео: Информационна агенция News24sofia.eu / *използвани са кадри на NOVA TV
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Emrah Doğru

Наказани полицаи от записите пред сградата на Министерски съвет ще има още понеделник.

Това заяви ексклузивно пред Информационна агенция News24sofia.eu News24sofia.eu Бойко Рашков – министър на вътрешните работи.

Той добави, че идната седмица ще даде брифинг на който ще стане ясно какво точно ще предприеме МВР след показването на скандалните кадри.

Наказани скоро ще има„, завърши Рашков.

Остри реакции на политици последваха, след като на 13 август на извънредно заседание на временната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани бяха показани записи от охранителни камери пред колоните на Министерския съвет. Кадрите са заснети по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г. На тях се виждат няколко протестиращи, които биват влачени, удряни и хвърляни един върху друг от полицейски служители.

Пред журналисти в петък Николай Хаджигенов, председател на временната комисия и заместник-председателя на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, коментира, че ако тези хора са били военнопленници не биха се държали така с тях.

По думите му най-възрастният сред тях е на 24 години.

Хаджигенов поясни, че записът е получил в четвъртък по куриер, изпратен от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

По думите му записът е открит в чекмедже в СДВР.

Николай Хаджигенов добави, че видеоматериалът е укриван от властите в продължение на 1 година.

Според него кадрите са били скрити, защото на тях се вижда извършване на престъпление.

В Банско премиерът Стефан Янев беше категоричен, че полицейското насилие не трябва да се поощрява по никакъв начин.

Министър-председателят изтъкна, че в правовата държава работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят с протестиращи.

Янев добави, че компетентните органи следва да се произнесат по кадрите, които по думите му са силно обезпокоителни.

В събота ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов отправи тежки критики към бившите управляващи от ГЕРБ и ръководството на МВР и заяви, че ще сезира по темата европейските институции. „В началото на новата парламентарна сесия на Европейския парламент смятам да запозная Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за случилото се в България и отново ще поставя въпроса за нарушаване на човешките права“, коментира Витанов.

По думите му бруталните кадри разкриват същността на диктаторски режим, криещ се зад фасадата на несъществуваща демокрация.

Там, където органите на реда се превръщат в средство за репресия и контрол, място за демокрация няма. Похватите на властимащите в България не се различават много от тези на режимите в банановите републики. А ако се съди по безпардонното насилие пред Министерски съвет, то ние живеем в по-голяма диктатура от Уганда, Руанда и Габон, взети заедно“, посочи Витанов.

https://www.youtube.com/watch?v=YPDqK2jjugg
ВидеоИнформационна агенция News24sofia.eu / *използвани са кадри от FB профила на Христо Иванов

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че ще се направи всичко възможно виновните за полицейското насилие над протестиращи преди година да си поемат отговорността.

По думите му това ще важи както за конкретните полицаи, които са участвали в бруталното насилие и унижение на задържаните, така и за техните покровители.

Там, в този ъгъл, беше мачкана българската свобода. Беше мачкано достойнството на българските граждани, бяха мачкани надеждите на българските младежи за това, че могат да имат достойно гражданство – европейски и българско“, каза той.

Христо Иванов посочи поименно преките виновници за издевателствата над протестиращи – бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, както и техните покровители – Бойко Борисов и Иван Гешев.

Един от основните виновници – Бойко Борисов, се криеше тук. Днес той продължава да бъде лидер на партия ГЕРБ, са дере ризи за ЕНП и да ме пита за демокрацията. Борисов, това е твоята демокрация! Гледай този клип, гледай го постоянно и ако ти е останала някаква съвест, поеми си отговорността, освободи България от себе си“, добави Иванов.

Той призова главния прокурор Иван Гешев да подаде оставката, тъй като цяла година прокуратурата си е затваряла очите за беззаконията на полицията по време на протестите.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов определи кадрите като потресаващи и доказващи като абсолютна истина всичко, което беше разказано през миналата година от потърпевшите момчета, а и потърпевшото момиче – Цвети. „С белезници на ръцете и напълно беззащитни, тези български деца, отстояващи върховенството на закона и правото в собствената си държава, са бити зверски, унижавани и захвърляни като животни от хората, които би трябвало да олицетворяват върховенството на закона и правото. Изроди срещу Цвети. Изроди срещу децата, които си искат държавата“, коментира Трифонов.

По думите му кадрите са били скрити от бившите управляващи.

Но истината, рано или късно, излиза наяве и ГЕРБ и присъдружните им партии от „патриоти” не успяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този брутален режим, в който сме живели над 10 години. Режим, който пази властта си с бой“, заяви той.

Трифонов допълни, че видеото категорично доказва, че протестиращите са били прави.

Те искаха Бойко Борисов завинаги да напусне българската политика и Иван Гешев да подаде оставка като главен прокурор. Ние нямаме нужда от главен прокурор и прокуратура, която за една година не е успяла да открие тези кадри и да повдигне обвинения на виновниците“, заяви той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за обективно разследване, съд и отговорност. По думите ѝ най-голямата отговорност е на онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се е случило това.

Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи. Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига“, посочи Нинова.

https://www.youtube.com/watch?v=v-YzFZzCHBU
Видео: Информационна агенция News24sofia.eu
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

Темата за смъртното наказание за тероризъм ще бъде задълбочено...

БСП отлага с година либерализацията на енергийния пазар (ВИДЕО)

Фондът за сигурност на енергийната система е изпразнен

Земетресение с магнитуд 6,9 в Папуа Нова Гвинея

Земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова...

Украйна: Щетите от руските атаки срещу украинската енергетика възлизат на милиарди

Украинският енергиен министър Герман Герашченко каза, че щетите от...

Полша удря рамо с логистиката по чешката схема за боеприпаси за Украйна

Полша ще допринесе логистично и финансово за ръководения от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img