„БОЕЦ“ в сблъсък с НСО в парламента (СНИМКИ)

Views 20722
0 0
Снимка: БГНЕС

Хартиената бюлетина нажежи страстите не толкова в зала, колкото в кулоарите на Народното събрание. Днес депутатите гледат на второ четене промените в Изборния кодекс, инициирани от БСП и подкрепени от ГЕРБ и ДПС, по силата на които ще се позволи избирателите да гласуват както машинно, така и с хартия.

Точката в дневния ред доведе до протест на около 15 представители на гражданското движение „БОЕЦ“, които скандираха и разпънаха плакати пред северния вход на Народното събрание, от където обикновено влизат депутатите. Същевременно целият парламент бе обграден от полиция, която беше многократно повече от протестиращите и не допускаше преминаването на граждани около сградата на институцията.

Около час и половина след началото на работния ден на народните избраници лидерът на „БОЕЦ“ и негов съмишленик влязоха в сградата на законодателната институция, първоначално мирно обикаляйки кулоарите.

Снимка: БГНЕС

Изведнъж вниманието на медиите бе привлечено от диалог на висок тон. Оказа се, че Георгиев и неговият съмишленик правят своеобразен флашмоб, разпъвайки плакат с надпис „Не пипайте кодекса!“ в кулоарите. В същия момент представителите на НСО помолиха недоволните граждани да прекратят акцията си. Призив, който обаче не бе последван. Последва обаче опит за изземване на плаката от страна на гардовете, респективно срещнал съпротива, като резултата беше скъсан плакат и разхвърчали се парчета хартия по парламентарните килими.

Дойдохме спокойно, разпънахме плаката с нашето послание – Не пипайте кодекса. Вашата работа каква е – да ни късате плаката? Нещастник! Не ви е срам. Стоим отвън и по същия начин ни нападат! Това са провокации! Кой сте вие, как се казвате, имате ли име? Нападнахте ни и скъсахте плаката!“, влезе в пререкание със шефа на охраната протестиращият.

Целта ни беше да изразим както отвън нашата гражданска позиция както отвън, така и вътре в сградата на парламента нашата гражданска позиция срещу опитите да бъдат върнати хартиените бюлетини, да бъдем върнати в тези мракобесни времена на изборни фалшификации„, обясни генезиса на акцията си Геогри Георгиев.

Същевременно до Георгиев неотлъчно, поне в началото, стоеше и народният представител от „Продължаваме промяната“ Христо Петров, известен и с артистичния си псевдоним Ицо Хазарта. Именно по покана на ПП представителите на „БОЕЦ“ са получили пропуски за достъп до НС, призна лидерът на движението.

Снимка: БГНЕС

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Арестуваха кмета на Стамболийски

Разследва се злоупотреба с евросредства