Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БНБ планира да похарчи 10.27 млн. лв. за нови банкноти и близо 17 млн. лева за нови монети

Разходите, свързани с издръжката на паричното обращение, винаги са били важна част от бюджета на БНБ, макар да не са най-големите на фона на всички останали разходи за издръжка. Те гарантират високото качество, защита и достатъчност на банкнотите и монетите в лева, с които работим в нашето ежедневие. А каквото и да си говори, независимо от бързото навлизане на безналичните плащания у нас кеша или парите в брой си, остава съществена част от паричната обмяна на битово ниво, а и не само.

Според публикувания в последните дни на 2021-а Бюджетът на БНБ за 2022 г. Централната банка планира разходите й за издръжка на паричното обръщение през тази година да достигнат 28 035 хил. лв. или 20.6% от общите разходи за издръжка на Банката, като спрямо 2021 г. намаляват с 18.1 процента.

В доклада си БНБ обяснява, че въпросните разходи са свързани с ефективното изпълнение на функциите й съгласно Закона за БНБ и с подобряването на организацията на емисионно касовата дейност за постигане на качествено обслужване на банките и другите клиенти на БНБ, и за гарантиране на сигурността на паричното обращение.

При определянето на необходимото за 2022 г. количество банкноти и монети са взети предвид тяхното търсене, подмяната на изхабените в процеса на обращение банкноти и поддържането на необходимия резерв от банкноти и разменни монети.

Разходите за нови банкноти са в размер на 10 269 хил. лв. и намаляват с 54.3% спрямопланираните за 2021 г. БНБ планира да поръча за отпечатване 71 млн. броябанкноти от два номинала през 2022 г., докато през 2021 г. са поръчани и отпечатани152 млн. броя банкноти от четири номинала. Предвидено е планираното количествобанкноти да осигури прогнозираната подмяна на изхабените в процеса на обращениебанкноти, растежа в търсенето на банкноти и необходимия резерв от банкноти. Приопределянето на разходите за 2022 г. са използвани договорените цени за доставка набанкнотна хартия и за отпечатване на банкноти, валидни и за 2021 г.проектанти

Разходите за отсичане на нови монети през 2022 г. са увеличени с 57.8% спрямо тези за 2021 г. и са в размер на 16 948 хил. лв., включително 9975 хил. лв. за възпоменателни монети. Планираните за 2022 г. средства за производство на разменни монети са 6973 хил. лв., или с 28.9% по-малко спрямо бюджета на БНБ за 2021 г. по този показател.

С оглед на потребностите от разменни монети за обслужване на наличнопаричнотообращение през 2022 г. ще бъдат отсечени 100 млн. броя разменни монети.

В изпълнение на емисионната дейност на БНБ за проектиране на нови емисии монети през 2022 г. са предвидени 89 хил. лв., които са с 15 хил. лв., или с 20.3% повече спрямо нивото на утвърдените средства за 2021 г. Средствата за експертизи и за унищожаване на отделяните след машинна обработка негодни банкноти и монети през 2022 г. са 10 хил. лв. и остават без промяна спрямо предходната година.

За консумативи, свързани с функционирането на паричното обращение, като бандероли, термосвиваемо фолио, чували за банкноти, вакуумиращи пликове, картончета за ценни пратки, пликове и фишеци за монети, през 2022 г. са предвидени общо 238 хил. лв., което е с 49 хил. лв., или със 17.1% по-малко от планираните средства по този показател в бюджета за 2021 г.

За наеми на помещенията, използвани от БНБ във връзка с осъществяването на касова дейност в сградите на „Монетен двор“ ЕАД и на „Дружество за касови услуги“ АД, са предвидени 254 хил. лв., или с 41.7% по-малко от планираните за 2021 г. Намалението се дължи на факта, че след изграждането и пускането в експлоатация на Касовия център на БНБ в Пловдив отпада необходимостта от заплащане на наем за ползване на помещения в сградата на Община Пловдив.

За 2022 г. са планирани 227 хил. лв. за резервни части за машините, осигуряващи обработката на банкнотите и монетите в БНБ, като спрямо 2021 г. те са намалени с 10 хил. лв.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Северна Македония трябва да върне 2.2 милиона евро от програма Еразъм+

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) настоява Република...

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Руските следователи са открили доказателства, че въоръжените мъже, които...

Радан Кънев не очаква криза около назначаването на служебния кабинет

Промените в Конституцията не могат да доведат до проблем....

Фалшиви сигнали за взривни устройства дойдоха от адреси извън ЕС

Днес постъпиха злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище...

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

БАБХ установи огнище на Инфлуенца А по птиците в с. Цалапица

В птицефермата са отглеждани около 86 000 птици

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Откриха откраднатия джип на Лена Бориславова

Превозното средство било изоставено в нива в София

Нападението в „Крокус сити хол“ в числа (СНИМКИ)

Руски медии и световни агенции обобщават в числа данните...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

За Васил Терзиев е изключително нужно да се вдигнат заплатите в СОС

Кметът на София Васил Терзиев определи като изключително нужно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img