Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Близо 70% от педагозите не наказват ученици заради мудната процедура

Снимка: архив БГНЕС

69.2% от педагогическите специалисти неналагат санкции на ученици, защото процедурата е бавна и мудна.

Това сочи национално проучване за политиката за обща подкрепа в контекста на ЗПУО и Наредба за приобщаващото образование. Изследването е проведено в рамките на 10 дни от Синдикат „Образование“. В него са участвали 2890 педагогически специалисти и заинтересовани.

Обект на анкетата е ефективността при налагането на санкции като инструмент за обща подкрепа към учениците.

Според 86.7% от респондентите процедурата за налагане на санкции трябва да бъда олекотена.

Една от позициите на анкетираните е, че всеки ученик, който се държи неуважително към съучениците и учителите си, трябва да подлежи на наказание още в началния етап. В крайна сметка обаче санкциониран се явява само учителят, най- вече класните ръководители, посочват още респондентите.

63,5% от запитаните смятат че нямат практика да налагат санкции, защото процедурата е тежка и безсмислена. Според 53,5% от педагозите в училището, където работят нямат практика за налагане на санкции, защото ефектът е нулев.

57,5% пък твърдят, че директорът не разрешава налагане на санкции заради делегирания бюджет и отлив на ученици. Само 28,8% посочват, че не се притесняват да инициират процедурата по налагане на санкции на ученик.

Според 71.2% от педагозите неуважителното отношение на някои родители е основната причина, която затруднява налагането на санкции. Следваща по ред причина с 45.8% е „страх от пропуски в процедурата“. 25.6% пък не разбират самата процедура, а 19% от респондентите като причина определят липсата на педагогически съветник/психолог в училището.

85.2% от педагозите предполагат, че ангажираността на родителите ще се повиши, ако се сключи договор между тях и образователната институция за спазване на училищния правилник, като това да носи юридическа и съдебна отговорност. 8% от анкетираните нямат мнение по въпроса, а 6.8% не виждат смисъл в подобен договор.

Практиката някои родители да съдят училището заради наложени наказания върху детето им или заради негови ниски оценки е безрезервно порочна, смятат 89.7% от респонденстите, а 2.2% твърдят, че това е хубаво и възпитателно за учители и директори.

93.2% от анкетираните искат Наредбата за приобщаващото образование да бъде променена или отменена.

Проучването доказва, че ЗПУО и Наредбата не изпълняват и не гарантират действието на националната политика за подкрепа, посочват от Синдикат „Образование“ и смятат, че учениците, лишени от дисциплина и добро възпитание, няма как да станат добри и спазващи законите граждани на България, ЕС и света.

Според Синдиката трябва да се направят следните първи стъпки:

  • На родителите трябва да се вменят ясни задължения, както и финансови санкции при нарушение на училищния правилник;
  • В ЗПУО да се вмени задължение за сключване на договор между родител и образователна институция по отношение на училищния правилник със съответните финансови и административни санкции за родител;
  • Да се въведе оценка „Дисциплина“ в четири степени чрез промяна ЗПУО, която да влияе на формирането на бал при кандидатстване;
  • Да се поощряват партниращите родители;
  • Да се облекчи процедурата по налагане на санкции към ученици;
  • Да се ограничат правата на родителите в ЗПУО и да им се вменят задължения, като в процедурите по санкции на ученик да бъдат на уведомителен режим;
  • При механизма за обхват да се насочат ефективни санкции към родителите, включително и финансови, включително и в Наказателния кодекс и да се освободят учителите от тази неприсъща им роля;
  • Да се намали тежестта на броя ученици като компонент за формиране на бюджета на образователната институция;
  • Социалните служби, Агенцията за закрила на детето и Отделите за закрила на детето да се активизират, реформират и станат авторитет към родители, отклоняващи се от общоприетите протоколи за партниране.
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Делото срещу шофьора, помел двама пешеходци на бул. „Сливница“, започва

Внесен е обвинителният акт срещу Адриан Антонов за причинена...

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

От началото на годината са регистрирани 214 положителни за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img