Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Близо 44 млн. лв. отишли в десет частни топлофикации

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu. / Васил Димитров/

43,842 млн. лв. са отишли в 10 частни топлофикации, собственост на Христо Ковачки, през последните осем месеца. Това заяви председателят на Комисията по ревизията Мая Манолова днес на заседание на комисията, на което се изслуша ръководството на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ във връзка с вдигането на цената на тока. По темата беше изслушан и Александър Йорданов от КЕВР.

Тя посочи, че парите са платени от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ след решение на КЕВР.

По нейни думи топлофикациите са спечелили дела срещу КЕВР срещу определени от тях твърде ниски цени на тока от комбинирано производство. В резултат на това енергийният регулатор е решил да коригира решението си на вече определени цени.

От КЕВР потвърдиха, че има такива решения.

Към онзи момент цените на тези топлофикации са подценявани от КЕВР, вероятно за да бъдат овладяни цените, но след като Върховният административен съд с решенията си е дал указания, КЕВР е трябвало да ги спази и да коригира цената. Това означава, че за онзи ценови период потребителите са плащали по-малко и сега това се компенсира“, обясниха от регуратора.

Манолова обаче подчерта, че за първи път вижда КЕВР да си коригира решения на вече определени и платени през фонда цени.

Това прилича на добре организирана схема за източване на фонда с участието на КЕВР, изтъкна тя и допълни, че регулаторът никога не го е правил след оспорвания на цените от граждани.

По думи на депутатката същите топлофикации са печелили дела и през 2017 г., но не е открила данни за изплатените суми. Тези средства можело да се използват за поевтиняване на тока.

Тя запита и защо е било нужно фондът да изплати 500 млн. лв. на НЕК в периода 2016 – 2021 г., а от фонда обясниха, че парите са били за компенсиране по методика за зелена енергия, когато е имало голямо разминаване за изкупуване на ток от ВЕИ. По тази причина са платени 79 млн. лв. на година. Останалите 200 млн. лв. са за компенсиране на „Марица-изток 1“ и „Марица-изток 2“ за изкупуване на енергия за минал период.

Манолова обяви, че комисията ще продължи изслушванията в сектор енергетика във връзка с високата цена на тока и прогнозира социално напрежение, ако законното източване на фонда не спре.

Манолова изрази мнение, че прогнозните цени на парното трябва да се определят на три месеца, а не веднъж годишно. Тя щяла да внесе законопроект, ако остане време на парламента.

От КЕВР посочиха, че ако се познава пазарът на природен газ, високите цени са през зимните месеци и ако цените са на тримесечие, ще се плаща скъпо парно през зимата и евтина топла вода през лятото.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Не достигат флашки за машините за гласуване заради делото за кметските избори в София

Административният съд в София отказва да върне на Централната...

Надежда Йорданова: Служебният кабинет се изкуши да се включи в политическите игри

По повод назначението на транспортния министър Георги Гвоздейков

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е...

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

Ако не се лекува своевременно, мезентериалната венозна тромбоза може да доведе до фатален изход

Мезентериалната венозна тромбоза е рядко, но животозастрашаващо състояние. Мезентериална...

МВР синдикатът защитава Калин Стоянов

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е човек от кариерата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img