Близо 10 млрд. лв. в областта на енергетиката – неотчетени през последните години

Прочитания 3354
0 0
Снимка: БГНЕС

„Булгартрансгаз“ не е плащал дивидент на Българския енергиен холдинг за 2019 г. и 2020 г. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

Той обясни, че става въпрос за десетки милиони левове и допълни, че Комисията за енергийно и водно регулиране не знае как да приключи случая.

Относно поисканата от служебния енергиен министър Андрей Живков смяна на ръководството на „Булгартрансгаз“ Николов заяви, че в БЕХ не е постъпвало писмено искане от принципала.

Той бе категоричен, че единственият, който може да отстранява и назначава, е надзорът на „Булгартрансгаз“ спрямо Управителния съвет.

Никой друг не може да им се меси, включително и ние, защото е намеса в независим преносен оператор и всички регламенти на ЕС ги пазят в тази връзка. Неслучайно проверката е направена от КЕВР, не е направена от БЕХ„, отбеляза Николов.

Той посочи, че ако има решение на БЕХ, а надзорът на дружеството не се съобрази с това решение, то тогава БЕХ може да предприеме стъпки за отстраняване на неговите представители в надзора, които са трима от пет, а другите двама са независими.

Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт обясни, че става дума за вземане на заеми без съответно разрешение от страна на КЕВР.

Той уточни, че все още няма официална позиция на „Булгатрансгаз“ по случая.

По негови думи констатациите са изключително сериозни.

Според него предвид статута на дружеството може да се стигне до ситуация, в която да се затрудни енергийната сигурност.

Нейков съобщи, че са взети 13 заема от 9 банки.

Той заяви, че изниква серия от въпроси – кои са тези банки, как са избрани, при какви условия са отпуснати съответните кредити, как са обезпечени тези заеми и т.н.

По негови думи такова дружество няма да предприеме подобни стъпки без политическо съгласуване. Това е толкова важна стъпка – за толкова много пари, че няма начин това да не е съгласувано на политическо ниво, категоричен бе Нейков.

Той подчерта, че тази ситуация възниква не само в момент на предизборна политическа обстановка, но и при натрупването на няколко газови теми.

Според него реакцията на КЕВР е професионална, а за такъв тип действия, констатирани в проверката, тя е направена „относително навреме“ и е приключила „относително бързо“.

Нейков заяви и че около 10 милиарда лева в областта на енергетиката не са отчетени през последните години. Той визира разходи, свързани с АЕЦ „Белене“, разходи по натрупаните заеми в държавния въгледобив, които по думите му са повече от милиард, както и 2 милиарда, похарчени за енергийна ефективност, „където по публична информация ефектът е за по-малко от 3% от населението„. По негови думи трябва да се добавят „и други разходи за развитие на газовата инфраструктура, които не са отчетени“.

Той уточни, че не говори за корупция, но според него покрай част от тези разходиима за какво да се поразровят и органите на МВР, и прокуратурата.“

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Хартиените бюлетини в мобилните урни били предпоставка за манипулация на вота

Промените за пожизнения ТЕЛК били "капка в морето"