Бизнесът предлага създаване на експертен консултативен съвет по енергетика

Екип на News24sofia.eu
Views 2233
0 0

Най-работещо е компенсиране на потребителите на свободния пазар чрез възстановяване на част от надвзетите суми във връзка с екстремните цени на тока. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев след среща при президента с представители на работодателските организации.

Той обясни, че на срещата ситуацията е била анализирана подробно и са били обсъдени възможни варианти за реакция.

Според него свръхпечалбата в АЕЦ „Козлодуй“, в НЕК и във Фонда за сигурност на язовирната система е достатъчна за компенсиране на всички потребители на свободния пазар – предприятията в промишлеността, училища, детски градини, болници, музеи, театри и т.н.

Европейската комисия е дала набор от възможности – „сандъче с инструменти“, и там е записано изрично, че пряко компенсиране на всички не е държавна помощ, защото, тъй като е за всички, пазарът не се изкривява“, поясни Велев.

По негови думи компенсацията трябва да е функция на цената, а не да е фиксирана.

Представителите на работодателските организации са предложили създаване на експертен консултативен съвет по енергетика.

Председателят на АИКБ подчерта, че България има добро решение и може да извлече конкурентни предимства от цялата ситуация. По негови думи страната ни има шанс да се включи в преразпределението на веригите на доставки и да увеличи продажби и заплати с двуцифрено число.

За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската икономика се изисква навременно, балансирано и комплексно решаване на проблема с високите цени на електричеството за небитовите потребители и гаранции за надеждна енергия на достъпна и предсказуема цена. Това заяви президентът на провелата се днес среща.

По негови думи ефективните мерки за небитовите потребители ще гарантират не само оцеляването и развитието на бизнеса в България, но и ще съхранят неговата конкурентоспособност. Това е пряко свързано и с овладяването на инфлацията, както и с подобряване на жизнения стандарт на всички граждани, подчерта Радев.

Според него освен незабавни мерки за овладяване на кризата са необходими и политики в средносрочен план в сектор „Енергетика“, което изисква балансиран подход, за да не се допуснат непоправими последствия върху пазарите и отрицателен ефект върху икономиката.

По негови думи приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, трябва да бъде защитата на гражданите и на икономиката.

Радев посочи, че очаква преработените версии на инициираните от Европейския съвет доклади за начина на функциониране на енергийните борси и на схемата за търговия с емисии в ЕС, за да се установи има ли спекула при търговията на тях.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Повдигнаха още две обвинения на стрелеца от Сърница

Повдигнаха още две обвинения на стрелеца от Сърница, съобщава БНТ. Припомняме, че овчарят Бейсим Реджеп вдигна на крак 200 командоси след съседски скандал. Той беше задържан на 30 ноември след 18-часова акция, в която се включиха над 150 полицаи и жандармеристи. На Реджеп е повдигнато обвинение, че е държал огнестрелно […]