Бизнесът отказва да плаща евтиното парно на софиянци, иска справедливост на пазара

Прочитания 1363
0 0

Асоциацията на организациите на българските работодатели се обяви категорично против това индустрията да поеме нов удар в цената на природния газ.

От АОБР предупреждават, че обявеното вчера от енергийния министър поевтиняване на парното за сметка на скъп газ за индустрията ще затвори заводи.

Досега евтиното отопление на софиянци беше за сметка на целия народ. Сега ще е за сметка само на работещите в индустрията„, негодуват работодателите.

Според тях това ще задълбочи кръстосаното субсидиране на енергоносителите от индустрията към битовите потребители на топлинна енергия, което е забранено от европейските директиви.

От АОБР считат, че ползите от дългосрочните договори на „Булгаргаз“ трябва да бъдат споделяни справедливо измежду всички пазарни участници, а не „да се създават привилегировани касти на пазара“. Индустрията в България трябва да може да функционира и това е част от обществения интерес, подчертават те.

В позицията се посочва, че социалната политика трябва да спре да бъде изпълнявана през енергийната система.

По тази причина от Асоциацията настояват да продължават да закупуват природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортният потенциал на националната икономика.

Те изтъкват, че наред с безпрецедентната обстановка на пандемия, комбинирана с непосилно високи цени на електроенергия, сега се появява заплаха и от още по-високи цени на газа за предприятията в страната за сметка на други пазарни участници.

Как ще имаме икономика и растеж?“, недоумява бизнесът и настоява за отговор за това кой ще поеме отговорността за съсипване на индустрията.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Русия предупреди САЩ: санкции срещу Путин ще доведат до разрив на отношенията

Кремъл обяви, че всякакви санкции на САЩ, насочени лично към руския президент Владимир Путин, ще преминат границата и могат да доведат до „скъсване на отношенията“, предаде „Франс прес“. Вчера сенатори от Демократическата партия на американския президент Джо Байдън заплашиха със сериозни последствия, ако Русия нахлуе в Украйна, включително санкции срещу

Read More »