Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бизнесът не хареса предложенията на Гьоков за минималната заплата

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обяви в свое становище против предложените от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) три варианта за автоматично определяне на минималната работна заплата (МРЗ).

„На първо място изразяваме своята принципна подкрепа за замяната на административното определяне на размера на минималната месечна работна заплата и за изработването на механизъм за нейното определяне, който да даде предвидимост и стабилност на икономическата и бизнес средата. Едновременно с това изразяваме своите основателни резерви към идеята да има формула, по която автоматично да се определя минималната работна заплата, още повече в такъв примитивен вид, в който ни се предлагат вариантите от страна на МТСП“, отбелязват от асоциацията.

От АИКБ допълват, че по принцип винаги са подкрепяли договарянето на минималната работна заплата и са приоритизирали договарянето по икономически дейности. В тази връзка бизнесът приветства изразената от КНСБ по време на разговорите в МТСП на 25 юни 2022 г. готовност за възобновяване на двустранните преговори за постигане на споразумение за създаване на механизъм за договаряне на минималната работна заплата. От асоциацията обаче предпочитат договарянето по икономически дейности, като МРЗ да бъде резултативна величина на тези преговори – за минимална работна заплата за цялата икономика да се приеме най-ниската договорена стойност от преговорите по икономически дейности.

Що се отнася до предложението на МТСП, искаме да отбележим на първо място факта, че то ни се предлага по изключително припрян начин, като бързането се мотивира с намиращата се в напреднал, но съвсем не завършен вид, Директива за минималната работна заплата. До приключването на работата по приемането на директивата остават не по-малко от два месеца, като изобщо не е сигурно какъв ще е окончателният й текст. Всички изявления, че не може да се очакват промени в хода на приемането на директивата, са несъстоятелни“, се казва още в станоището.

От АИКБ допълват, че освен това за всяка приета директива в ЕС се предвижда достатъчен срок за въвеждането й в националното законодателство. „От тази гледна точка бързането и припряността, с която ни се натрапва проста линейна зависимост между средната работна заплата и минималната месечна работна заплата за страната, са необосновани, несъстоятелни и очевидно мотивирани от други съображения, които не попадат в предметното поле на работата на АИКБ“, заявяват от асоциацията.

Представителите на бизнеса не са съгласни и с лековатото отношение на синдикатите към възможността да се реферира медианната работна заплата (МедРЗ) примерно във варианта МРЗ = 0,6 х МедРЗ. Според тях по-справедливо и по-рационално е да се реферира към медианната работна заплата (МедРЗ) примерно във варианта МРЗ = 0,6хМедРЗ, а не към средната брутна работна заплата.

Индустриалците подчертават, че аргументите против използването на медианната работна заплата са несъстоятелни и съвсем тенденциозни. Те добавят, че МТСП има възможността да изчислява медианната работна заплата с каквато честота във времето поиска. „Ние изцяло сме съгласни с тази теза, артикулирана по много понятен начин на нашата среща в МТСП на 25 юли 2022 г.) от БСК. Също така ние съвсем открито бихме посъветвали политическото ръководство на МТСП да се усъмни в служебното съответствие на всеки държавен служител, който твърди обратното“, коментират от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От организацията допълват, че публикуването на медианната работна заплата веднъж на четири години е просто практика на НСИ, а възможността тя да се изчислява с произволна честота е съвсем друго нещо и то е напълно възможно.

„Искаме да Ви обърнем внимание, че в проекта на Директива за минималната работна заплата в член 5, точка 4 изрично е посочено, че МОЖЕ (написано е точно в този пожелателен вид) да се реферират 0,6хМедРЗ или 0,5хСРЗ. Не спекулираме, а само напомняме, че в подобни европейски документи при изброяване на възможности по-препоръчителните варианти предхождат по-малко препоръчителните. В случая 0,6хМедРЗ е по-препоръчителният вариант не само защото е така изброен в проекта на Директива за минималната работна заплата, но и защото медианната работна заплата е по-адекватна – тя не се влияе нито от минималната работна заплата, нито от групите с високи доходи, които повишават средната брутна работна заплата (СРЗ) по несъразмерен начин“, се казва още в становището.

От АИКБ заявяват също, че СРЗ се влияе пряко от минималната работна заплата и се получава „перпетуум мобиле“ – всяко повишаване на минималната работна заплата води до повишаване на средната брутна работна заплата, което пък води до последващо увеличаване на МРЗ и така нататък до свършека на света. Според индустриалците, ако се използва медианната работна заплата, няма да има подобен проблем.

„Също така високодоходните групи оказват значително влияние върху СРЗ, докато при МедРЗ, такова влияние няма. Затова определено смятаме, че темата за реферирането към МедРЗ не е изчерпана и не е затворена. Който смята така, просто се издава, че има изгода от използването на средната брутна работна заплата. Всъщност реферирането към 0,6хМедРЗ е по-адекватно в сравнение с реферирането към 0,5хСРЗ“, обясняват от асоциацията.

От организацията изтъкват, че предложените три варианта за определяне на размера на МРЗ всъщност се свеждат до един, а останалите два са негови леко нюансирани разновидности.

Затова от АИКН коментират само вариант №1, като отправят конкретни забережки по него:

Тук е мястото да подчертаем още веднъж, че самата формула МРЗ=0,5хСРЗ, представляваща вариант № 1, е некоректна, защото средната работна заплата (СРЗ) е брутна, а минималната месечна работна заплата НЕ е. Този факт беше признат по време на срещата, като дори и синдикалните ни партньори от КНСБ признават, че съществува методологически проблем.

При този вид на формулата съществуват две възможности. Първата е в МРЗ по някакъв начин да се отчита допълнителното възнаграждение за професионален опит и трудов стаж (така нареченият „клас“). Тук не предлагаме формула за отчитането му, но смятаме, че това е най-изчистеният начин формулата да бъде изведена от сегашния си несъстоятелен вид. Разбира се, възможен е и вариант с отменянето на допълнителното възнаграждение за професионален опит и трудов стаж (така наречения „клас“), за което сме готови да преговаряме.

Другият вариант е СРЗ във формулата да не бъде познатата ни и следена от НСИ средна брутна работна заплата, а друга величина, в която не са включени допълнителните възнаграждения, включително и въпросното допълнителното възнаграждение за професионален опит и трудов стаж („клас“).

На следващо място, ако наистина формулата от Вариант № 1 е толкова много харесвана, то тя би трябвало да се прилага не „анблок“ за някаква „интегрална минимална работна заплата“, а по отделно за всяка една икономическа дейност. Не представлява никакъв технически проблем вместо да се смята за цялата страна, да се направят съответните изчисления за отделните икономически дейности и да се въведат минимални работни заплати по икономически дейности.

Това би било много по-адекватно на реалното икономическо положение в отделните отрасли, браншове и икономически дейности в сравнение с МРЗ за цялата икономика, при която винаги ще има икономически дейности, за които минималната месечна работна заплата ще се окаже близка до средната работна заплата.

При цялата ни резервираност към Вариант № 1 и неговите две „мутации“ със сигурност можем да заявим, че АИКБ е готова в много по-голяма степен да обсъжда вариант за Yi=k.Xi , където:

Xi = средната работна заплата за дадената (i-тата) икономическа дейност (с всички уговорки за нормализирането на формулата, направени по-горе);

Yi = минималната месечна работна заплата за съответната (i-тата) икономическа дейност;

k = 0,5 (коефициент, фиксиран параметър).

Асоциацията на индустриалния капитал в България също така припомня, че през 2010 година е взето като антикризисна мярка решение първите три дни от болничните да се плащат от работодателите. „Решението беше за срок от една година. Днес, дванадесет години по-късно, ние напомняме, че тази временна мярка, която между другото беше „прокризисна“, а не „антикризисна“, е едно от най-постоянните временни неща в България, посочват от организацията. АИКБ настоява за незабавното премахване на този анахронизъми категорично не приема твърденията на някои експерти и представители на НОИ, че държавата не е в състояние да плаща втория и третия ден от болничните. „Можете да смятате това искане като „conditio sine qua non“ – условие, без което не може да постигнем съгласие“, изтъкват индустриалците.

„Ние още един път предлагаме напълно сериозно варианта да реферираме към средния процент на минималната работна заплата за страните от ЕС, които имат МРЗ от средната работна заплата в същите тези страни. МРЗ и СРЗ естествено трябва да бъдат изчислени претеглено в зависимост от броя на работниците в посочените държави. Пишем това, защото има прецеденти, при които определени държавни служители не желаят или не знаят как се смята средно претеглено. Не желаем да обиждаме никого, но такива са фактите. Разбира се, и тази формула трябва да бъде „нормализирана“ така както стана дума по-горе и да се получава „от бруто – бруто“ или от „нето – нето“.

В заключение – към този момент, при това незадоволително състояние на предложенията на МТСП, АИКБ не приема нито едно от трите предложения на МТСП, представени на срещата на министъра в оставка Гьоков и социалните партньори на 25 юли 2022 г., проведена в сградата на Министерството на труда и социалната политика“, се подчертава в становището.

Същевременно Асоциацията на индустриалния капитал в България остава изцяло на разположение за водене на преговори по всички изложени по-горе варианти и направления. Организацията продължава категорично да настоява за въвеждане на механизъм за договаряне на минималната работна заплата най-вече по икономически дейности, но е готова да обсъжда и други варианти, стига те да „бъдат изчистени от дефектите, които имат в момента“.

АИКБ остава на разположение на изпълнителната власт и на синдикатите за по-нататъшни сериозни дискусии и преговори.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Молдовският парламент прие декларация за члeнство в ЕС

Парламентът на Молдова одобри в четвъртък призив за присъединяване...

БСП отлага с година либерализацията на енергийния пазар (ВИДЕО)

Фондът за сигурност на енергийната система е изпразнен

Лондон: Русия забавя, но не спира настъплението си в Донецка област

Руските сили продължават да съсредоточават операциите си в Донецка...

Премиерът на Литва посочи пътя на победата над Русия

Кремъл застрашавал световната сигурност

МС осъди терористичния акт в Москва и поиска разследване (ОБНОВЕНА)

България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img