Бизнес и синдикати очакват дългосрочните решения на властта

News24sofia.eu
Views 11102
0 0
Снимка: архив БГНЕС

И битовите, и индустриалните потребители ще плащат природния газ на същите цени през май, каквито са били през април. Няма да се заменя един монопол с друг. Ще има истинска диверсификация на източници и маршрути така, че да се търси най-добра цена за българските потребители, която да бъде конкурентна цена спрямо останалите европейски страни“. Това обяви Васил Велев от АИКБ на пресконференция в БТА след краткия брифинг в Министерски съвет.

По отношение на природния газ очакваме стабилизация в дългосрочен план с дългосрочни договори, дали за втечнен или тръбен, и да се постигне цена по-добра от тази, която имаме в момента. Надяваме се правителството да продължи да работи в тази посока, изтъкна Добри Митрев от БСК. 

Тук имаме предвид разговори, които в момента се водят за доставка на втечнен природен газ и възможността от 1 юли да получаваме цялото количество, договорено с Азербайджан, поясни той. Малко по-рано премиерът Петков поясни, че пълното количество азерски газ тръгва именно от 1 юли.

Около 120 милиона лева вече са разплатени със строителните компании, стана ясно по-късно на пресконференция на бизнеса. Бизнесът няма да приеме всяка критика към властта да се обосновава с намесата на Кремъл, стана ясно от думите на Велев. Протестът, планиран за утре няма да е основателен след днешните разговори, стана ясно още от думите му. В НС се очаква да се гледа Закона за енергетиката, в който ще залегнат компенсациите за бизнеса, но работодателите ще са бдителни заради личните интереси на част от депутатите в сферата на енергетиката. Да не се субсидират хората с басейни, настоя още Васил Велев.

Идеята е да се заложат две цени, т.е. праг на цената на база потребление, а при превишаването й тя да бъде като на свободния пазар. Васил Весел обаче предупреди, че тук синдикатите трябва да си свършат сериозно работата при контрол за определяне на този праг.

Димитър Манолов от КТ Подкрепа обясни, че се обмислят сходни компенсации за цената на водата. Той обясни, че има разлика между хората, които мият, перат и се къпят и тези, които ползват вода за басейни.

Има напрежение обаче по отношение на градския транспорт, както поясни синдикалният лидер. Затова и той остава нащрек. Финансовият министър Асен Василев казал, че градският транспорт трябвало да оптимизира разходите си. Държавата била склонна да субсидира пътуването с градския транспорт на определени групи като пенсионери, ученици и др. Те обаче не са сериозно перо в бюджета на транспорта. Затова и Манолов прогнозира, че утре транспортът ще протестира.

КНСБ също остава в протестна готовност, ако мерките не се отразят върху цените и доходите на хората. Утре синдикатът ще решава за протеста.

Кирил Домусчиев от КРИБ също обясни, че остава в стачна готовност. Преди месеци пак имахме подобни срещи и обещания, но от тогава нищо не се случи, поясни той. КРИБ остава солидарна с исканията на останалите сектори, стана ясно по думите му.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Работници от ТЕЦ-Марица 3 протестират в София

"Не убивайте енергетиката"!