Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бизнес и държава се разбрали, протестът се отлага неопределено

Снимка: архив БГНЕС

Бизнес, синдикати и държава се разбраха. Това стана ясно след брифинг на премиера Кирил Петков в Министерски съвет.

Обсъдени са реалните компенсации за май и юни месец, както и дългосрочно. Разговорът беше много конструктивен, обяви министър-председателят Кирил Петков. 

Постигнато е съгласие компенсациите за май и юни при цена от над 200 лева на мегават час да бъдат компенсирани на 80% от държавата. Това дава възможност българският бизнес да няма притеснения за май и юни, изтъкна Петков. Компенсации щяло да има и за април.

Обсъдени са и успехите на кабинета за осигуряване на доставките на природен газ. Азерският газ ще потече към България с пълен капацитет от 1 юли, както обяви премиерът. По думите на министъра на енергетиката Александър Николов азерският газ ще потече по всички възможни трасета.

Заедно с бизнеса и синдикатите държавата ще работи за законопроект за дългосрочна компенсация за бизнеса. Така ще има дългосрочен план, по думите му.

Работодателите също са доволни от срещата. Постигнатото е в полза за цялото общество, според тях. Мерките ще позволят на бизнеса да е платежоспособен , а цените да не се покачват. Работодателите ще се срещнат и с превозвачите, за да се успокои ситуацията.

По-късно на пресконференция в БТА работодателите не заявиха директно, че отменят протеста си на 18 май, но заявиха, че продължават да наблюдават внимателно действията на правителството и остават в протестна готовност.

Бизнесът вече не намира основания да проведе протеста на 18 май, както бе обявен, но ако обещанията към бизнеса не намерят решение и то в дългосрочен план, работодателите и синдикатите остават в протестна готовност. Това означава и че ако бъде насрочен следващ протест, то той ще бъде много по-мащабен.

Най-вероятно блокирането на кръстовища сутринта ще има, обясни Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“, който се противопостави на обвинението, че по този начин ще попречат на явяването на децата на матурите – сред тези, които ще протестират и ще блокират кръстовища, също има родители, чийто деца се явяват на матура.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер (ДОКУМЕНТ)

Документът е внесен в деловодството на парламента тази сутрин в 9:09 часа

Хусите съобщиха за удари на САЩ и Великобритания в Йемен

Йеменските бунтовници хуси съобщиха в петък за поредица от...

САЩ потвърждават участието на ДАЕШ в атаката в руската концертна зала

Съединените щати разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на...

Франция арестува 190 души за наркотрафик

Френската полиция арестува в понеделник повече от 190 души...

Задържаха край Казичене шофьор, превозвал нелегални мигранти

Шофьор е бил задържан в понеделник след пътен инцидент...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img