Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бившият шеф на Кинтекс: Г-жа „Нито един патрон за Украйна“ е изпратила над 4 200 т оръжие (СНИМКИ/ДОКУМЕНТИ)

Снимка: БГНЕС

Госпожа „Нито един патрон за Украйна“ е изпратила над 4 200 тона българско оръжие за там.“ Това заяви бившият директор на „Кинтекс“ на пресконференция в БТА на тема „Истината за износа на българско оръжие за Украйна“.

За твърденията си той се позова на официални документи на Министерство на външните работи и полското летище „Жешов“.

По думите му хората имат право да знаят всички гледни точки за износа на оръжие, за да може да формират свое собствено становище по въпроса.

Той припомни, че допреди 3 месеца беше изпълнителен директор на „Кинтекс“ и не е бил спуснат парашутист с партийно назначение, че „няма чичо владика“, а баща му бил диригент.

Сделките с оръжие за Украйна минавали освен през Полша, и през Румъния и през Словакия. Досега изнесеното оръжие за Украйна е на стойност 1 016 млрд. евро, като ще имаме рекорден износ на оръжие, може да достигне два или три пъти през 2022 г. Търсене има за всичко, добави Михайлов.

Само за първите 4 месеца след началото на войната в Украйна са изнесени по въздух над 4 200 тона българско оръжие с подписа на Корнелия Нинова. Всички тези пратки са разтоварени на полското летище „Жешов“ на 70 км от украинската граница, което чуждестранните медии сочат за основния транспортен хъб за военна помощ за Киев, посочи Михайлов.

Той обясни, че всички държави, които официално доставят оръжие за Украйна, го правят през Полша – други варианти за доставка почти няма. Друг логистичен начин за доставки на оръжие няма.

По море не може да се доставя, защото пристанищата на Украйна са обсадени от Руския морски флот. Самолет не може да се приземи директно в Украйна, защото въздушното пространство на страната е доминирано от руските ВВС. Затова и единственият път за оръжейни доставки в момента е по суша и то главно през Полша, поясни Михайлов.

В тази връзка бившият шеф на „Кинтекс“ е изискал и получил официална информация от МВнР за полетите с оръжие по това направление. От нея е видно, че само за първите 4 месеца от началото на войната в Украйна, са осъществени 60 полета от България до полското летище. Това означава, че самолети през ден са доставяли по 70 тона българското оръжие за Украйна, а калкулация спрямо товарния капацитет на различните видове самолети показва, че България е доставила общо 4 200 тона оръжие за 4 месеца, категоричен бе Михайлов.

За онагледяване Михайлов посочи, че това би била колона от 210 тира, подредени плътно един след друг в продължение на 4 км или от сградата на Народното събрание до зала „Арена Армеец“.

Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие – това е несъстоятелно твърдение и е обидно към българските граждани, посочи Михайлов.

Той определи като скандални думите на Нинова, че през последните 2 месеца не е провеждала заседание на Комисията, която издава разрешенията за експорт на оръжие. Бившият шеф на „Кинтекс“ се позова на думите на Нинова, че в момента са задържани договори за 1 млрд. лв. – „Представете си какви са пропуските за българската икономика и индустрия?“

Служебното правителство трябва да развърже възела, оставен от злокобното наследство на Нинова, настоя Михайлов и предупреди, че ако още 3 месеца продължава партийното надлъгване, военната индустрия на България ще бъде унищожена.

Александър Михайлов подозира, че Нинова е поставила капан на президента Румен Радев, защото неговия служебен министър на икономиката, ако не разреши износа по натрупаните в Комисията заявления, ще генерира протести от бранша и лавина от претенции към държавата за неустойки и пропуснати ползи. Ако експортът бъде одобрен, то тя ще прокламира, че българското оръжие отива в Украйна през трети страни – нещо, което самата тя разрешаваше в продължение на месеци, отбеляза Михайлов.

Снимка: БГНЕС
Снимка: Михаил Митев, „Актуално“.
Снимка: Михаил Митев, „Актуално“.
Снимка: Михаил Митев, „Актуално“.
Снимка: Михаил Митев, „Актуално“.
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Надзорниците на Meta призоваха за падане на забраната на думата „Шахед“

Надзорният съвет във вторник призова компанията да прекрати пълната си...

31 988 души са убити в Газа от 7 октомври насам

Общият брой на палестинците, убити в ивицата Газа от...

Гръцката опозиция внесе вот на недоверие срещу Мицотакис

Във вторник гръцка опозиционна партия внесе вот на недоверие срещу...

Днес започва обсъждане на промените в Закона за съдебната власт

Министерство на правосъдието публикува днес за обществено обсъждане новия...

Радан Кънев: Нови избори могат да имат непредвидими последици

На път сме да извършим непростим политически грях с...

Трима въоръжени атакуваха полицейско управление в Ереван

Въоръжени мъже са нахлули в полицейско управление в квартал...

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img