Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бивш шеф на Кинтекс: Нинова заведе дела срещу мен с държавни пари

Снимка: Информационна агенция News24

Корнелия Нинова публично призна, че от страх да не стана служебен министър и да я ревизирам, са заведени 2 дела срещу мен. Загубени са над 70 хил. лв. за тях и никой няма да ѝ търси отговорност за това„.

Това пише в писмо до медиите бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов.

„Корнелия Нинова публично призна, че завежда дело след дело с държавни пари срещу мен (за да не плаща от собствения си джоб), от срах да не ме види отново на публична позиция„, пише той.

Припомняме, вчера при предаването на властта от министрите на Кирил Петков вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова предаде ведомството на човек, уволнен от нея – Никола Стоянов бе председател на борда на ВМЗ-Сопот и в началото на юни бе уволнен от Корнелия Нинова.

Нинова буквално последните минути на поста продължи да уволнява доказани специалисти, за да назначава на тяхно място приближени до нея партийни функционери от БСП. Последният такъв случай е от Казанлък, пише Михайлов, който управляваше Кинтекс и от почти 3 месеца спори с бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Той отстоява три каузи, описани в писмото му:

Не може тя да лъже за мен и причините за моето уволнение. Завел съм срещу нея 2 дела и сам си плащам разходите по тях, до сега 2 552 лева. Нейната вендета срещу мен бяха две заведени дела от подчинените ѝ държавни дружества. Хонорарите до тук по тях са над 70 хил. лв., които плаща българското общество, заради егото на Нинова„, пише Михайлов.

Той иска да я изобличи на злоупотребите ѝ с властовите ресурси. „Скандално е тя да се опитва да назначи директори в най-големите държавни фирми на тъмно, със съкратени срокове и реално без конкуренция. В предпоследния ѝ ден като министър уволни ръководител на държавно дружество с 30 години опит, за да назначи Председателя на БСП Казанлък. Обществото има право да знае къде отива българското оръжие, особено когато бившият министър разрешаващ износа публично е заявявал многократно, че не би допуснал експорт за Украйна„, пише Михайлов.

Според него Корнелия Нинова е трансформирала до скоро подвластните ѝ държавни фирми „Кинтекс“ и Държавната консолидационна компания (ДКК) в репресивни апарати, които водят дело след дело срещу него – „все за измислени нарушения“, по думите му.

„Тези фирми са платили до сега около 70 хиляди лева за адвокати и такси. Лесно се харчат държавни пари, докато тя се прави на загрижена за доходите на хората и инфлацията„, пише Михайлов и обобщава, че делата срещу него респектират и всички нейни опоненти, които са дръзнали да ѝ противоречат.

Показна акция какво те чака, ако не слушаш, смята той.

Миналата седмица в някои сайтове се появиха предположения – спекулации, че аз ще съм служебен министър на икономиката и индустрията. Вероятно Корнелия Нинова, уплашена да не би аз да заема този пост и да осветля пред обществото какво е правила през последните 6 месеца, е дала инструкции за спешно ново дело срещу мен, за да ме злепостави. В резултат в понеделник – последният ѝ ден като министър, бе заведено поредното измислено дело срещу мен. Този път за уронване репутацията на „Кинтекс„, пише бившият директор на отбранителното дружество.

Според него истинската причина за делата, инициирани от Нинова е станала ясна в изявлението й при сдаването на властта на служебния министър, когато директно е признала страха си той да не заема длъжност, която му позволява да изобличава лъжите и делата ѝ.

Михайлов изтъква, че желанието на Нинова да „удари“ лично него, рефлектира върху дружеството и така се уврежда престижа на компанията.

В отговор на лъжите по мой адрес аз бях принуден публично и аргументирано да защитя името си. Винаги съм пазил интересите на „Кинтекс“ и съм давал само ограничена информация, но достатъчна, за да разбере обществото истината. Това ще бъде потвърдено още веднъж в съда“, пише Михайлов.

Според него Нинова с отчета си за свършеното като министър на икономиката и индустрията е премълчала една скорошна рокада в отбранителния бранш.

Михайлов изтъква, че в петък (29 юли 2022 г.) – предпоследният ѝ ден като министър, чрез ДКК, Нинова сменя директора на НИТИ Казанлък – предприятие от военно-промишления комплекс. Уволненият ръководител е професионалист с над 30 години опит, спасил завода от фалит в миналото. Седем предходни министри от различни правителства не посегнаха на директора на НИТИ Казанлък, но тя го направи и то в последния момент.

Новият директор на НИТИ Казанлък е Румяна Друмева – Председател на БСП Казанлък до месец март/април тази година и настоящ Председател на групата на БСП в Общинския Съвет. Така ли се управляват прозрачно и успешно държавните фирми – с тайни трудоустроявания на партийни кадри без конкурс и то в „12 без 5„, пита уволненият от Кинтекс директор.

Той пита и защо Нинова не е информирала медиите с прессъобщение, както прави за делата срещу него. „Защо не казахте на медиите и когато за 3 дни търсихте директори в най-големите и богати държавни фирми с псевдо конкурси„, пита Александър Михайлов.

Утре ще дам нова информация и документи за износа на българско оръжия за Украйна и ролята на Корнелия Нинова в това. Обществото има право да знае! Няма да приключа с медийните си изяви. Делата не ме плашат нито грозната реалност, че в България, който говори публично истината, често се превръща във враг на властимащите„, заканва се Александър Михайлов.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да...

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img