Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бивш МВР-шеф от ГЕРБ подписал за джиповете, но нямал друг избор

Бившият вътрешен министър Валентин Радев заяви, че не е имал възможност да откаже подписването на договора за доставка на автомобилите от обществената поръчка, която ОЛАФ разследва, съобщи БНТ.

През февруари 2018 г., когато оглавявах МВР, беше сключен договор за доставка за нуждите на министерството на автомобили с повишена проходимост. Обществената поръчката за тази доставка бе преминала процедури по обжалване, включително и пред състав на Върховния административен съд, който бе потвърдил избора на доставчик. Като министър нямах никакво законово основание да не се съобразя с влязло в сила съдебно решение на висш орган на съдебната власт на България и единствената ми възможност бе да възложа подписването на договора за доставка, обяснява Радев.

По думите му, политическите интриги по повод тази обществена поръчка потвърждават единствено безсилието на създателя им в битката за втори президентски мандат и „подценяването интелигентността на българския избирател„.

Припомняме, че днес лидерът на АБВ Румен Петков коментира въпроса за процедурата за закупуване на автомобилите за МВР и разследването на ОЛАФ

Той посочи, че тя може да е стартирала, докато Пламен Узунов е бил служебен министър, но е завършена по време на правителството на Бойко Борисов.

Според него премиерът прехвърля от болната, на здравата глава.

По-късно темата за разследването на ОЛАФ бе дискутирана и в парламента. Спас Гърневски от ГЕРБ заяви, че сега трябва да бъдат възстановени 6 милиона евро, по думите му това е предпоставка за наказателно производство.

Според ГЕРБ договорът е сключен от Узунов.

Не закъсня и реакцията на премиера Бойко Борисов който каза, че по време на месеца на управление на служебното правителство у нас контрабандно са влезли над 100 тира с цигари. „Смятайте колко пари са и къде са отишли“. Както обикновено „крадецът вика дръжте крадеца“ и все някой му е виновен на това президентство. Думите му са по повод разследването на ОЛАФ.

Припомняме още, че преди дни ОЛАФ съобщи, че е открила нередности в процедурата за купуване на полицейски автомобили от 2017 г. по време на служебното правителство. По това време служебен вътрешен министър беше президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Вчера прокуратурата се дистанцира от доклада на ОЛАФ, а от президентството настояха за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

От ГЕРБ пък изразиха предположение, че целта на президентската институция е да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Те припомнят, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента вече е разследван и за търговия с влияние. От партията не са изненадани, че от президентството поставят под съмнение работата и на ОЛАФ, тъй като „вероятно се чувстват над закона“.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

Харков е без ефирна телевизия

В Харков и най-близките населени места все още няма...

ЕЦТП обвинява МРРБ за снижени критерии за пътната маркировка в полза на частни фирми

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва в свое...

Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болницата във Видин

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверява извънредно проявено ли е...

Най-голямата партия в Индонезия се раздели с президента в оставка Джоко Видодо и сина му

Президентът на Индонезия Джоко Видодо и неговият син, бъдещият...

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

Азия – най-засегнатият континент от климатични бедствия през 2023 г.

През миналата година Азия е била най-засегнатият регион в...

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев няма план „Б“ за Външно

След като Даниел Митов се отказа

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Земеделци питат има ли риск за изплащането на украинската помощ

От Българската аграрна камара питат има ли риск за...

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img