Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Безработните през август: С над 73 000 повече от година по-рано

Последните данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че към края на август броят на безработните в страната е достигнал 245 774 души или 7,5% от икономически активното население в трудоспособна възраст, което означава, че спрямо август 2019 г. техният брой е със 73,1 хил. по-голям.

Все пак на месечна основа се наблюдава понижение на абсолютното число на безработните у нас, като то се свива с 12,7 хиляди души.

Според данните, през август новорегистрираните безработни са малко над 24 000 души (тук не се включват отпадналите от пазара на труда, които не са се регистрирали като безработни), а започналите работа безработни – 23,5 хил. души, като 76,7% от тях са били назначени в реалната икономика. Разбивката на данните показва, че най-много през миналия месец са се търсили учители, машинни оператори, служители за преработващата, машиностроителната, хранителната и добивната промишленост, социални работници и други.

Относително малък дял от новоназначените на работа е следствие от програмите за заетост и оперативните програми – под 5,5 хил. души, става ясно от АЗ.

Прави впечатление, че заявените свободни работни места, освен в преработващата промишленост и образованието, които държат над 40% от всички свободни позиции през август, се наблюдава в хотелиерството и ресторантьорството. Отрасълът е и на второ място по новоназначени на работа, отстъпвайки пред преработващата промишленост (20,2 срещу 14,1% от новоназначените). Сред вероятните причини е не само отварянето на икономиката, но действащата мярка 60/40, мерките за стимулиране на туризма и понижаването на ДДС за ресторантьорския отрасъл.

Пикът от почти 300 хил. безработни беше достигнат в България през първата половина на май – месец след обявяването на мярката 60/40, като безработицата започна да се свива от тази пикова стойност още преди икономиката да бъде „размразена“, което се случи на 1 юни.

Ако броят на безработните продължи да се понижава със сегашния си темп, равнището от преди кризата ще бъде достигнато към зимата, изтъкнаха в скорошен анализ от Института за пазарна икономика. Последните данни за август също изглеждат относително положителни, тъй като се наблюдава понижение от над 12 хил. души.

Тук обаче идват неизвестните, произлизащи най-вече от политическата несигурност. Не е ясно каква част от служителите ще останат на работа след изтичане на мярката 60/40. Същевременно ефектите от изключително слабия туристически сезон тепърва ще стават видни, като не може да се разчита, че заетостта, създадена от него, ще се запази трайно.

Не е ясно и какво ще се случи зимата, тъй като страните отново може да затворят границите си в контекста на идващия грипен сезон. Ако това се случи, туристическите дестинации в България може да се окажат тотално опустошени.

От друга страна, засега учебната година започна присъствено, при спазване на противоепидемиологични мерки. Но при нова вълна на болни, Министерството на образованието може да се поддаде на натиска да върне учениците по домовете им, в който случай не е ясно дали работещите в системата ще бъдат запазени без съкращения. Подобно нещо може да се случи и в други отрасли, които вече преминаха през затваряне по време на първото (засега) извънредно положение.

Така всъщност през зимата безработицата вместо да се понижи, може да се увеличи отново – сценарий, който предвиди pъĸoвoдитeлят нa Haциoнaлния цeнтъp зa oцeнĸa нa ĸoмпeтeнциитe ĸъм Бългapcĸa cтoпaнcĸa ĸaмapa Томчо Томов в средата на август.

В края на август от най-голямата компания за наемане на кадри – Adecco Group предвидиха, че през есента ще се наблюдава втора вълна на съкращения в Европейския съюз. „Πpeз ceптeмвpи тe щe cлeдят ĸaĸ въpвят пopъчĸитe. Oчaĸвaмe нapacтвaнe нa бeзpaбoтицaтa, зaщoтo индycтpиитe ca cтpyĸтypнo зaceгнaти“, каза преди по-малко от месец главният ѝ изпълнителен директор Алън Дехейз. Ако неговата прогноза се сбъдне, българските фирми може също да се присъединят към тенденцията, тъй като потреблението на основния експортен пазар на страната ни – Европа, вероятно ще се свие.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха бездомник за оскверняването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=e8Q0-4q-BwQ Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит под колонадата на...

Борисов: ГЕРБ повече не носи отговорност за това правителство, а Радев (ВИДЕО)

Нека Стефан Димитров да остане на поста служебен вътрешен...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

60 кг кокаин за 2 млн. евро е задържан от бреговата охрана в Гърция

Корабът, на който е бил камионът, е идвал от Италия

Медведчук: Заради Зеленски Украйна продължава да губи територии

Продължаването на сегашния курс от украинския президент Володимир Зеленски...

Двама са задържани в Стамболийски след стрелба с газов пистолет от кола

Двама криминално проявени мъже са задържани заради стрелба във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img