Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Без ратификация на парламента, няма да се променят договорите за Ф-16

Снимка: архив Юлия Лазарова, „Дневник“

Министърът на отбраната няма да може без ратификация на Народното събрание да променя международния договор на офертата за самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка. Промените засягат точките за боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и свързаните с нея поддръжка и оборудване. Водеща комисия е тази по отбрана.

Народните представители гласуваха със 163 гласа „За“, „против“ – 22 и въздържали се – 1.

В дебатите за ратификацията на договорите за Ф-16 отношение взеха само от „Възраждане“ Депутатът от партията на Костадин Костадинов – Николай Дренчев заяви, че парламентът всеки месец се занимава с ратификация на четирите договора за придобиване на Ф-16. Договорите са сключени по странен начин, но самата истина е, че в началото на 47-то Народно събрание да се направи ремонт на договорите, които са порочни и неправилно сключени, са слабо съотносими към българската армия и авиация, посочи Дренчев.

Според него трябвало да се потърси отговорност от бившия вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и от бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов затова кой предлагал и кой подписвал договорите. „Ние купихме котка в чувал, беше само на чертежи и на проекти„, изтъкна Дренчев.

Според него добре е да се направят изводите от договорите, защото Министерски съвет в оставка за няколко дни не успя да ни предложи ратифициране на договора на още 8 изтребители Ф-16. „Възраждане“ ще се въздържи като цяло и ще подкрепи другите парламентарни групи в преходните и заключителни разпоредби да отпадне предложението министърът на отбраната самостоятелно да взима решения как да бъде изпълнен важният договор.

Припомняме, договорът за новите изтребители е от 2019 г., като България плати накуп около 2,2 млрд. лв. за 8 машини.

Първите машини се очакваха през 2023 г. Заради войната в Украйна забавянето притесни политическото ръководство, което изтъкна и нуждата от време преди новата платформа да замести ползваните сега МиГ-29.

В началото на месеца представители на американската фирма производител увериха президента Румен Радев, че се работи усилено за възстановяване на линията на производство, засегната от Covid.

На свое заседание на 6 юли Министерският съвет в оставка одобри договор за Изменение и допълнение №1 (Amendment №1) към международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support). C решението се предлага на Народното събрание на основание чл. 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този договор.

От МС съобщиха тогава, че след влизане в сила по условията на Закона за международните договори на България, изменението ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

Задържаха 1,4 тона кокаин на пристанище край Стокхолм

Шведската митническа служба хвана 1,4 тона кокаин, едно от...

Влязоха с взлом в тото пункт в Благоевград

Разбита е стъклената врата на обекта

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Димитър Главчев беше хвърлен в студената вода на база заложените...

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

Главчев продължава с масовата смяна на заместник министри

В Министерството на иновациите и растежа, МОСВ и МТСП

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Симеон Дянков вижда няколко опции пред ГЕРБ за правителство

Не вярвам, че служебният кабинет ще работи дълго. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img