Без понижение в цените по бензиностанциите и през януари

При бензина и дизела няма да има добра новина

Прочитания 457
0 0

През януари цените ще растат или поне на бензиностанциите няма да видим особено понижение. Това заяви пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

По негови думи прогнозата е трудна и неясна и не може да бъде особено розова.

Той посочи, че първата десетдневка на месеца има постепенно и устойчиво покачване на международните цени. Според Терзиев това е притеснително. Той подчерта, че към днешна дата не се очертава явна тенденция на понижение.

Очакванията на Терзиев са пропан-бутанът да поевтинее. Успоредно с това по негови думи следващите няколко дни метанът за автомобили, компресираният природен газ, ще продължи да се покачва.

„Масово цените ще минат 3 лева. Когато единият алтернативен продукт поевтинее, в същото време другият ще стане почти нетърпимо скъп. Ще има отлив от този продукт“, прогнозира той.

Терзиев заяви, че при бензина и дизела няма да има добра новина. Според него, ако няма увеличение, то цените ще се задържат.

На въпрос може ли да се стигне до недостиг на горива в страната, шефът на БПГА подчерта, че от средата на декември ситуацията на Балканите е спокойна. Той увери, че горива има.

По негови думи януари не е с толкова голямо потребление и има резерви. „Говорим за оперативни резерви, които да покрият временни затруднения. Кой колко заделя от операторите – това са данни, леко конфиденциални и са в Държавната агенция „Военновременни запаси“, но ние си поддържаме нашите запаси и в случай на крайна нужда сме в готовност да освободим такива“, изтъкна Терзиев.

Той обяви, че предстои тренировъчно тестово освобождаване на горива, защото такава ситуация не е имало от 2011 г.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ремонтът на театър "София" - поредната бутафория за бързо усвояване на евросредства?

Сграда на Театър „София“ осъмна с големи транспаранти по фасадата ѝ. С акцията активистите от „Спаси София“ критикуват подготвяния от Столичната община ремонт на емблематичната сграда, който изцяло ще наруши автентичния ѝ вид. На транспарантите са написани призиви сградата да бъде спасена от „алчността на управляващите“, които според активистите са готови да я

Read More »