Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Без парад, но с демонстрация на наличната техника отбелязахме Деня на храбростта (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

С тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини в София отбелязаха Деня на храбростта и празник на Българската армия. Църковният ритуал беше отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква, съобщиха от МО.

В ритуала участваха представителни части на Националната гвардейска част, Сухопътните войски и Силите за специални операции. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отдадоха почит към загиналите за свободата и независимостта на България с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин.

Макар и без парад в небето над София полетяха вертолети и самолети на Военновъздушните сили. Събралото се множество пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ аплодира военнослужещите от бойната ни авиация, които представиха способностите на вертолетите „Кугар“, Ми-24, „Бел“, „Пантер“ и „Долфин“, както и на самолетите „Пилатус“, L-410, „Спартан“, L-39, Су-25 и МиГ-29. В демонстрациите на военната авиация в София и в Граф Игнатиево днес участваха близо 122-а военнослужещи от ВВС и 8 от ВМС.

Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с демонстрации на способности от военнослужещите от Българската армия и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив.

В района на 61-а Стрямска механизирана бригада в Казанлък военнослужещи от Сухопътните войски представиха бойна техника на въоръжение в най-големия вид въоръжени сили. В демонстрациите участваха близо 100 военнослужещи с над 40 бойни машини и техника от 61-а Стрямска механизирана бригада, 2-а Тунджанска механизирана бригада, Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, Бригадно командване – Благоевград и 4-и артилерийски полк – Асеновград.

Над 80 военни матроси участваха в динамичния показ на Военноморските сили. Те са от Морския специален разузнавателен отряд, Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и Флотилия бойни и спомагателни кораби. На Морска гара Варна те представиха десант на тактически екипи по въздух и вода, рейдови действия по брегови обект и бърза евакуация на тактически екипи по въздух и по вода. В началото бяха тържествено издигнати флаговете на корабите от военния флот. Ритуала изпълниха екипажите на фрегатата „Смели“ и минния ловец „Цибър“.

В Съвместното командване на специалните операции на учебен център „Црънча“ над 80 военнослужещи демонстрираха специализирана колесна и авиационна техника. Те изпълниха елементи от операция за обезвреждане на терористи. Военнослужещите от силите за специални операции демонстрираха своите умения и при изпълнението на парашутни скокове от малка височина, стрелба с леко стрелково оръжие и инфилтрация по способа „Рапел“.

Министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха личния състав на Българската армия за професионализма и отговорността, с които служат в нейните редици.

Изображение 529807
Снимка: БГНЕС

За да имаш армия, тя трябва да има дух„, каза Каракачанов и изтъкна увеличението на възнагражденията и усилията за възстановяването и модернизирането на съществуващата техника и инфраструктура. Той припомни и сделката за закупуването на нова техника – изтребителите Ф-16.

Българската армия винаги е била близо до хората и в тяхна защита„, посочи адмирал Емил Ефтимов. По думите му в нетрадиционната обстановка от няколко точки в страната Българската армия успя да представи нова индивидуална екипировка и въоръжение, дейността си и вложените инвестиции, които мотивират личния състав за служба в нейните редове

Живеем в динамично време, нарастват предизвикателствата пред системите за сигурност и отбрана в глобален и в регионален мащаб. Черноморският регион и Западните Балкани продължават да бъдат арена на противоборство и напрежение. Светът се променя, но неизменна остава ролята на Българската армия като надежден защитник на териториалната цялост и суверенитета на страната ни“, заяви адмирал Ефтимов.

Изображение 529806
Снимка: БГНЕС
Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и на открито
Може да бъде изображение с един или повече хора, изправени хора, на открито и паметник
Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и на открито
Може да бъде изображение с 4 души, изправени хора и на открито
Може да бъде изображение с хеликоптер
Може да бъде изображение с на открито
Може да бъде изображение с на открито
spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

Радан Кънев: Бизнесът иска край на политическия рекет

Бизнесът иска край на политическия рекет, а през последните...

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Таксиметровите шофьори във Варна излязоха на протест

Те настояват за вдигане на тарифата за превоз

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img