Без извънредно заседание на депутатите за оставката на Сотир Цацаров

News24sofia.eu

Управляващите са обсъждали и разделянето на КПКОНПИ

Прочитания 7224
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Оставката на Сотир Цацаров и нуждата от действия по съдебната реформа наложи свикването на Коалиционен съвет в понеделник вечер. Представителите на управлението са решили да няма извънредно заседание на парламента, заради напускането на Цацаров от председателското място в Антикорупционната комисия.

Партньорите са обсъждали и разделянето на КПКОНПИ на две отделни звена. На дневен ред отново е било и евентуалното закриване на специализираното правосъдие. Срещата не беше медийна и се проведе онлайн.

Сигурното е, че КПКОНПИ са разделя на две отделни структури. Едната ще се занимава само с противодействието на корупцията. За тази структура управляващите водят дебат дали тя трябва да има разследващи функции. Най-вероятно такива ще ѝ бъдат възложени. Очаква се ефектът от това да бъде по-ефективно разследване на корупционни практики по високите етажи на властта.

Втората структура ще се занимава с т.н. „гражданска конфискация“. Отнемането на имущество, придобито от престъпна дейност, както и случаите в които е установено, че притежаваното имущество надхвърля официалните доходи, уточни БНТ.

Очаква се законопроектът, с който КПКОНПИ се разделя на две да бъде внесен в парламента съвсем скоро. При управляващите има дебат в търсене на най-полезните решения.

Готвят се законодателни актове, ще ги обсъждаме когато станат факт. Аз лично съм скептичен към този начин на работа на такъв тип паралелни институции. Може би съм старомоден в някакъв смисъл. Прокуратурата е органът, който трябва да се занимава с незаконните и нетрудовите доходи. Това трябва да съпътства наказателни процеси и т.н„, каза пред БНТ Атанас Атанасов, съпредседател на „Демократична България“.

В никакъв случай ние не си създаваме някаква алтернативна на прокуратурата наша си прокуратура. Тъй или иначе разследващите функции, които ще извършва КПКОПИ – резултатите от тези разследвания, които ще извършва ще бъдат предоставени на прокуратурата и единствено прокуратурата може да повдига обвинения по тях„, каза Милен Матеев, председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Тук дебатът е в две посоки – едната е именно за статута на главния прокурор. Дори и за мястото на прокуратурата. Поне от „Продължаваме промяната“ казват, че трябва дебат дали прокуратурата да остане в Съдебната власт, но за това е необходимо конституционно мнозинство, каквото на този етап липсва. Що се отнася до търсенето на наказателна отговорност от главния прокурор – тук решението трябва да съответства на две решения на Конституционния съд.

Едното, което казва, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор. И второ, което отмени приетите от мнозинството на ГЕРБ промени, с които се въведе „специален разследващ прокурор за обвинител номер 1″.

Идеята, която все повече набира привърженици, това е да се избира на случаен принцип съдия от наказателната колегия на ВКС, който да изпълнява „ад хок“ функцията на разследващ главния прокурор. Плановете за ВСС, пак с промени в Закона за съдебната власт ВСС да стане от един постоянно работещ орган в орган, който се събира на сесии, за да могат да упражняват професиите си магистратите, които са членове на ВСС„, каза Милен Матеев.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Задържаха мъжа, нападнал медик заради ваксина

Венцислав Ангелов, по прякор Венци Чикагото, е задържан за 24 часа от полицията. Поводът – нападението на личен лекар в Ново село, Русенско, заради поставена ваксина. Предстои във вторник със случая да се занимава Прокуратурата, която да прецени дали да повдигне обвинение на мъжа и да удължи ли задържането му

Read More »