Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Берлускони: Изтеглянето от Афганистан беше грешка

Снимка: архив EPA / News24sofia.eu

Драматичните образи, идващи от Кабул, ни изпълват с мъка и огорчение. Западът не може да се ограничи до свидетел на примирение с триумфа на враговете, с ислямския фундаментализъм, който връща Афганистан в най-мрачните периоди от неговата история. Двадесет години жертви и кръвопролития, за да се гарантира стабилността и сигурността на тази велика страна, са осуетени от изтеглянето, което се оказа прибързано и неподготвено. Разбира се, след решението на САЩ, взето от администрацията на експрезидента Доналд Тръмп и потвърдено от наследника му Джо Байдън, нямаше възможност други държави, сред които Италия, да останат.“

Това заяви бившият италиански премиер Силвио Берлускони, лидер на партия „Форца Италия“.

Трябва още веднъж да благодарим на нашите войници, на нашите дипломати, на всички сънародници за италианското присъствие в Афганистан през тези двадесет години, а също и за тази последна драматична фаза, се казва още в изявлението.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН обсъжда ситуацията в страната, след като талибаните само за седмица успяха да настъпят и завземат на практика цялата страна, а от вчера вечерта държат и контрола над столицата Кабул. Министрите на външните работи на Европейския съюз също ще проведат спешни разговори по темата.

Ситуацията в Афганистан вече е особено критична. В столицата Кабул днес има безредици, особено в района на летището. Ройтерс съобщи за 5 жертви, други агенции съобщават за седем загинали в хаоса, след като стотици хора се опитаха със сила да се качат на самолети, излитащи от афганистанската столица.

По-рано пътническите полети от столичната аерогара бяха спрени, а излитащите към момента самолети има дипломатически персонал от различни посолства, които изтеглят своите служители от страната.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

Зеленски забрани хазарта за военните

Ключово решение за хода на войната

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Главчев продължава с масовата смяна на заместник министри

В Министерството на иновациите и растежа, МОСВ и МТСП

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ/ВИДЕО)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img