Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бенет: Без международен натиск Иран скоро получава ядрено оръжие

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

На фона на засилилото се през тази седмица отново напрежение между Иран и Запада, премиерът на Израел Нафтали Бенет предупреди в интервю, публикувано в събота, че Техеран се приближава „опасно близо“ до производството на ядрени оръжия.

Иран обогатява уран с безпрецедентни темпове и се приближава опасно до получаването на ядрени оръжия„, каза той пред британския Telegraph в интервю.

Бенет призова световната общност да се присъедини към Израел и да засили натиска срещу ядрената програма и амбициите на Иран.

Без натиск от Запада. ислямският режим в Иран може да се сдобие с ядрена бомба много скоро„, каза той.

Светът трябва да заеме твърда позиция и да каже на ислямския режим в Иран: без ядрено оръжие, без санкции. Ядрената програма на Иран няма да спре, докато не бъде спряна.“

В статията „Телеграф“ също съобщава, че Израел е поискал от Обединеното кралство да създаде механизъм, за да започне по-строги санкции срещу Иран, ако продължи с настоящите си ядрени усилия.

Припомняме, че Иран заяви на Международната агенция за атомна енергия, че планира да изключи 20 камери за наблюдение на МААЕ и друго видеооборудване. Това съобщи по-рано този месец шефът на ядрения надзорен орган на ООН Рафаел Гроси.

Този ход на Иран вероятно е отмъщение за наскоро публикувания доклад на МААЕ, в който се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта – в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито „балансиран“, нито „справедлив“. Техеран обяви, че ще изключи две от камерите на агенцията на ООН.

Освен това МААЕ съобщи, че Иран възнамерява да инсталира две нови каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 за обогатяване на уран в Натанц. Каскадата е поредица от центрофуги, свързани заедно, за да въртят бързо уранов газ с цел обогатяване, посочва „Асошиейтед прес“.

Центрофугата IR-6 върти уран 10 пъти по-бързо от центрофугите от първо поколение, до които Иран някога имаше ограничение съгласно ядреното споразумение от 2015 г. Към февруари обаче Иран вече е използвал каскада от IR-6 в подземното си съоръжение във Фордо, смята МААЕ.

По-рано Иран съобщи, че планира да инсталира една каскада от IR-6 в Натанц, разположен на около 200 километра южно от столицата Техеран. МААЕ посочи, че е „проверила“ текущото инсталиране на тази каскада.

Последните решения на страната могат допълнително да усложнят перспективите за спасяване на ядрената сделка от 2015 г., след като косвените преговори между Иран и Съединените щати вече са в застой.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хамас“ все така държи на предложението си за примирие с Израел

Палестинската ислямистка групировка Хамас заяви в понеделник, че е...

Владимир Путин събира службите заради „Крокус“

Руският президент Владимир Путин иска да обсъди със службите...

Пиарът на ГЕРБ: Тези хора нямат връзка с реалността! (ВИДЕО)

Пиарът на ГЕРБ изригна след обръщението на Николай Денков...

Рангел Бизюрев е разпитан за убийството в Цалапица

Обвиняемият остава за постоянно в ареста

Рая Назарян: Борисов няма пръст в преговорите за ротацията

"Всички решения си ги взехме сами и не сме...

Полицаи пребиха българин в Охрид

Причината за побоя не е ясна

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img