Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Белият дом знаел за руската схема с талибаните още в началото на 2019 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още в началото на 2019 г. топ представители на Белия дом са били запознати с класифицирана разузнавателна информация, която показвала, че Русия тайно предлагала финансово поощрение на талибаните за смъртта на американски войници в Афганистан. По-рано беше съобщено, че Белият дом е знаел за схемата в началото на годината.

Информацията се разпространява от Асошиейтед прес, позовавайки се на добре осведомени американски източници.

Оценката е била включена в най-малко един писмен доклад, представен на президента Доналд Тръмп, според източниците. Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън също е споделил пред колеги, че е уведомил Тръмп за оценката на разузнаването през март 2019 г.

Белият дом не е отговорил на въпроси дали Тръмп и други официални представители са били запознати с провокациите на Русия през 2019 г. От Белия дом съобщиха, че Тръмп не е бил уведомен за разузнавателната оценка, защото тя не е напълно потвърдена. Но изключително рядко разузнаването на САЩ потвърждава без сянка на съмнение информация пред топ представители на американското правителство.

Болтън отказа коментар вчера, след като осведомителната агенция го запита дали е запознал Тръмп с информацията през 2019 г. В неделя той коментира пред NBC, че Тръмп твърди, че не е бил запознат с провокациите на Русия, за да оправдае липсата на отговор на администрацията му.

Разкритията хвърлят ново съмнение върху опитите на Белия дом да дистанцира Тръмп от разузнавателната оценка за Русия. В неделя Асошиейтед прес информира, че притесненията за действията на Русия са включени във втори писмен президентски брифинг в началото на годината и че настоящият съветник по националната сигурност Робърт О’Брайън е обсъдил въпроса с Тръмп. О’Брайън обаче отрича. Той коментира в понеделник вечерта, че оценката на разузнаването за паричното възнаграждение на Русия за талибаните „не е потвърдена“.

Източниците поясниха, че представената през 2019 г. разузнавателна оценка не е била счетена за особено спешна, тъй като Русия отдавна се намесва в Афганистан. Източниците, запознати с брифинга на Болтън пред Тръмп, отбелязват, че докладът не е съдържал „разузнавателна информация за предприемане на действия„, което означава, че разузнаването не е имало достатъчно информация за формиране на стратегически план или отговор. Но единствената цел на срещата е представянето на класифицирана разузнавателна информация за схемата на Русия.

Разузнавателната информация от началото на 2019 г. разкрива, че руските агенти са станали още по-агресивни в опитите си да се договорят с талибаните и с членове на мрежата „Хакани“. Съветът по националната сигурност е провел срещи относно информацията.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама са арестувани за стрелбата с въздушно оръжие в квартал „Люлин“ в София

Двама души са задържани за стрелбата с въздушно оръжие...

Зелените изоставиха ПП-ДБ

Политическа партия "Зелено движение" ще се яви на изборите...

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън предупредил премиера на Израел...

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img