Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БЕХ: Не можем да се месим в работата дъщерните дружества

Снимка: архив БГНЕС

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД е структуриран като финансов холдинг, в рамките на който дъщерните дружества запазват своята оперативна самостоятелност. „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД няма правомощията да определя пазарното поведение на дружествата от групата. Евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната самостоятелност на дружествата, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на REMIT.

Това се заявява в позиция, разпратена и до медиите от Българския енергиен холдинг“ по повод реакцията на АОБР от сутринта, така и на прессъобщението на Министерство на енергетиката, в което се изразява недолоство, че решението за увеличаването на работещите мощности на ТЕЦ „Марица изток 2“ не е взета като оперативно от самата централа или от БЕХ.

Съблюдавайки компетентността си, „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД е сключил рамков договор за покупко-продажба на квоти за емисии на парникови газове с „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД на 16 юли 2021 г. за подсигуряване безпроблемното функциониране на централата.

Към настоящия момент работят три от енергийните блокове, а четвърти е в готовност да влезе в паралел с електроенергийната система на Р.България, посочват от БЕХ, потвърждавайки информацията от Министерство на енергетиката.

Иначе от БЕХ заявяват, че следят с тревога цените на електроенергията, която се търгува на Българската независима енергийна борса.

Към настоящия момент в България работят 5800 MW генериращи мощности. Износът варира около 900 MW на час. Това обстоятелство създава дефицит и измества кривите на търсене и предлагане към високите ценови равнища в пазарен сегмент „Ден напред“.

Припомняме, цената на електроенергията на свободния пазар, откъдето купуват предприятията, достигна рекордни нива от над 300 лева за мегаватчас.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

Само преди няколко месеца те предупредиха, че цената на тока за бизнеса може да поскъпне след пазарното обединение на българо-гръцката граница. Работодателските организации, които поискаха отлагане на това обединение, тъй като българският пазар не е готов за това.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

Орбан отчете провал на лидерите на ЕС и ги прати да си ходят

Високопоставените служители на Европейския съюз трябва да бъдат сменени,...

Калин Стоянов: Бившият директор на ГДБОП се е срещал с Нотариуса

По негово време жената на Нотариуса е назначена в МВР

Главчев продължава с масовата смяна на заместник министри

В Министерството на иновациите и растежа, МОСВ и МТСП

Стефан Тафров е водещият кандидат на „Да, България“ за евроизборите

Дипломатът Стефан Тафров е водещият кандидат на "Да, България"...

Изгониха от България предполагаем ливански терорист

Той е напуснал страната с полет от София за Истанбул

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Иран привика посланиците на Великобритания, Франция и Германия

Министерството на външните работи на Иран привика в неделя...

Цените на зърнените стоки остават стабилни по световните борси

Втората седмица на месец април също не бе белязана...

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Ангел Кунчев: 70 случая на коклюш от началото на годината

Случаите на коклюш в България от началото на годината...

Европейският авиорегулатор препоръчва повишено внимание в небето над Иран и Израел

Европейският авиационен регулатор потвърди съвета на авиокомпаниите за повишено...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img