Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Байдън ядоса републиканците, като обяви Великден за ден на трансджендърите

Снимка: Stock

Републиканците се прицелиха в президента Джо Байдън, който обяви Великден за Ден на видимостта на трансджендърите, въпреки че двата дни съвпаднаха тази година случайно, пише CNN.

Денят на видимостта на трансджендърите, който стартира през 2009 г. като ден на осъзнаване за отбелязване на успехите на трансджендърите и хората, които не отговарят на пола си, се провежда ежегодно на 31 март. Междувременно датата на Великден се променя всяка година.

Но няколко републиканци се възползваха от прокламацията на Байдън, за да нападнат президента.

Ужасяващо и обидно е, че Белият дом на Джо Байдън … официално обяви Великденската неделя за „Ден на видимостта за трансджендърите„“, се казва в изявление от кампанията на бившия президент Доналд Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че администрацията на Байдън е „предала основния принцип на Великден“ в публикация на X. „Американският народ си вади изводите.“

Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс каза в изявление в събота:

Като християнин, който празнува Великден със семейството си, президентът Байдън подкрепя обединяването на хората и защитата на достойнството и свободите на всеки американец.“

За съжаление не е изненадващо, че политиците се стремят да разделят и отслабят страната ни с жестока, изпълнена с омраза и нечестна реторика. Президентът Байдън никога няма да злоупотреби с вярата си за политически цели или за печалба„, каза Бейтс.

В тазгодишната президентска декларация Байдън каза, че Денят на видимостта на трансджендърите почита „изключителната смелост и принос на транссексуалните американци“.

Транссексуалните американци са част от тъканта на нашата нация, се казва в прокламацията и се добавя, че те „заслужават и имат право на същите права и свободи като всеки друг американец, включително най-фундаменталната свобода да бъдат истинската си същност„.

Докато рекламира работата на администрацията си за утвърждаване на правата на транссексуалните, като например вдигането на забраната за транссексуални военни, президентът критикува ръководените от републиканците усилия за ограничаване на защитата на трансамериканците, описвайки ги като „тормоз и дискриминация“.

В отговор на изявлението на Джонсън на X, че провеждането на Деня на видимостта на трансджендърите на Великден е „отвратително“, сенаторът от Демократическата партия Рафаел Уорнок от Джорджия каза в неделя: Очевидно говорителят намира транс хората за отвратителни. И мисля, че той трябва да помисли за това.“

Уорнок, старши пастор на баптистката църква „Ебенизър“ в Атланта, каза пред Дана Баш от CNN за „Състоянието на Съюза“, че отговорът на републиканците бележи само още един случай на хора, които не знаят как да ни ръководят, опитвайки се да ни разделят“.

„Това е обратното на християнската вяра“, продължи Уорнок.

В момент като този се нуждаем от гласове, особено гласове на вяра, които биха използвали нашата вяра не като оръжие, за да победят други хора, а като мост, който да обедини всички нас.“

Байдън издаде първата по рода си президентска прокламация в знак на признание за Деня на транссексуалната видимост през 2021 г. и оттогава издава прокламация всяка година.

Националният дебат относно правата на транссексуалните става все по-спорен, като републиканските законодатели на щатско и федерално ниво призовават за набор от строги закони, включително ограничения върху грижи за непълнолетни и изключване на транс жени от състезания в спортни отбори, които са в съответствие с техните полова идентичност.

Тръмп, предполагаемият кандидат на Републиканската партия, превърна въпроса в тема на разговор, като обеща дазабрани на мъжете да участват в женски спортове“. Няколко държави вече предприеха действия за въвеждане на такава забрана, разширявайки други усилия срещу ЛГБТ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делегация на Пхенян е на визита в Москва

Севернокорейска делегация, водена от Ри Чол Ман, заместник министър-председател...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Бунтовниците в Мианмар превзеха ключова правителствена военна база

Хунтата губи позиции в граничните райони на страната

Лавров знае за френски инструктори в Украйна, споменава и България

Русия разполага с информация, че френски инструктори заедно с...

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img