Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Байдън информира Ердоган, че ще признае арменския геноцид

Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи на турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган, че смята да признае за геноцид избиването на арменците в Османската империя през 1915 г. Двамата разговаряха по телефона, съобщи CNN с позоваване на собствени източници.

Предшествениците на Байдън в Белия дом избягваха думата „геноцид“, за да не влошат отношенията си с Турция, която е ключов съюзник в рамките на НАТО.

В прессъобщението, публикувано от Белия дом във връзка с разговора между двамата президенти, не се споменава, че е обсъждана темата за геноцида.

Посочва се, че те са се споразумели да се срещнат по време на форума на НАТО през юни в Брюксел.

CNN напомня, че Байдън често е общувал с Ердоган в качеството си на вицепрезидент, включително след неуспешния опит за преврат в Турция.

Между 1915 и 1917 година, по време на Първата Световна война, в Османската империя загиват 1,5 млн. арменци.

Век по-късно Турция и Армения все още спорят дали те са жертва на геноцид или гражданска война, както и колко точно са били на брой.

Байдън е казал на Ердоган, че се интересува от преодоляване на разногласията, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от „Дойче веле“.

Президентът Байдън разговаря днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, изразявайки своя интерес към конструктивни двустранни отношения с разширени области на сътрудничество и ефективно управление на разногласията, се казва в изявлението.

В изявление на турското председателство се казва, че Байдън и Ердоган са съгласни относно „стратегическия характер на двустранните отношения и значението на съвместната работа за изграждане на по-голямо сътрудничество по въпроси от взаимен интерес„.

Ердоган се радваше на добри отношения с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Изчакването на Байдън от три месеца след встъпването си в длъжност през януари да се обади на Ердоган, се счита за тревожен знак в Анкара.

По време на предизборната си кампания Байдън бе казал, че ще почете 1,5 милиона арменци, загубили живота си в последните години на Османската империя, и ще признае жестокостите като геноцид. Законодателите и арменските американски активисти лобираха за това.

Представители на „Асошиейтед прес“ заявиха, че Байдън иска да разговаря с Ердоган, преди официално да признае арменския геноцид.

Анкара заяви, че подобно признание би било удар по и без това обтегнатите връзки между двата съюзника от НАТО. По-рано тази седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че ходът на Байдън ще влоши двустранните отношения. „Ако САЩ искат да влошат отношенията, решението е тяхно“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Христо Грозев се страхува да се върне в България

Разследващият журналист Христо Грозев се страхува да се завърне...

Спешната линия 911 е прекъснала в няколко щата

В няколко щата на САЩ имаше прекъсване на телефона...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Португалия иска обяснения от Иран за отвлечения търговски кораб

Португалските власти са поискали от Иран допълнителна информация относно...

Антон Хекимян: В Столичната община е пълен хаос

Антон Хекимян е общински съветник на ГЕРБ в Столичния...

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img