Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Байдън, 11 септември: В битката за душата на Америка единството е най-голямата ни сила

Снимка: EPA/News24sofia.eu

Президентът на САЩ Джо Байдън призова американците към единство в деня на 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември, жертви на които станаха 2997 души, съобщи VoA.

Във видеопослание той отдаде почит на загиналите и благодари на всички, които рискуваха живота си, за да спасят други хора.

В дните след 11 септември 2001 г., виждахме героизъм навсякъде – на очаквани и не толкова очаквани места. Видяхме и нещо твърде рядко – истинско чувство за национално единство.“ – заяви той.

В битката за душата на Америка единство е най-голямата ни сила. Това не означава, че трябва да вярваме в едно и също нещо – то означава да имаме фундаментално уважение и вяра един в друг и в тази страна.“ – подчерта Байдън, цитиран от DPA.

Той отбеляза, че терористичните атаки са събудили у американците и отрицателни страни от човешката природа – страх и враждебност към последователите на исляма, но това не е успяло да унищожи американското единство.

Единството ни прави тези, които сме„, каза още Байдън.

Програмата на президента Джо Байдън и на първата дама Джил Байдън на днешния 11 септември включва посещение на мястото в Ню Йорк, където двата самолета, превзети от терористи, се врязаха в кулите на Световния търговски център. Те ще посетят и Пентагона, който беше цел на третия самолет. Президентската двойка ще отиде и в покрайнините на град Шанксвил, щата Пенсилвания – там падна четвъртият самолет, който щеше да порази Капитолия във Вашингтон или Белия дом, но атаката беше осуетена от смелата реакция на пътниците.

Атентатите:

Атаките започват рано сутринта, когато 19 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

Петима отклоняват полет №11 на „Американ Еърлайнс“ (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват „Боинг 767-723“ към Северната кула от Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на сградата в 8:46:33 часа местно време.

В 9:02:59 часа местно време други петима принуждават „Боинг 767-222“ на „Юнайтед Еърлайнс“ да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е видян на живо по целия свят, тъй като след първия сблъсък телевизионните канали излъчват пряко от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

Друга група от петима терористи превзема „Боинг 757-223“ на „Американ Еърлайнс“ (изпълняващ редовен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и причинява разрушения на сградата.

Четвърти самолет – „Боинг 757-222“, изпълняващ полет на „Юнайтед Еърлайнс“ от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и осуетяват намерението им. Самолетът се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа местно време.

Броят на жертвите от терористичните атаки достигна 2997 (без атентаторите), след като преди дни бяха идентифицирани още двама от загиналите. Загиват всички 246 души на борда на четирите самолета, похитени от терористите – няма оцелели. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона, всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Христо Грозев се страхува да се върне в България

Разследващият журналист Христо Грозев се страхува да се завърне...

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

Пуснаха от ареста бездомника, обвиняем за оскверняването гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ/ВИДЕО)

Твърди, че не краде. Не е осъждан. Роден е в Добрич, Учил е до пети клас, работил е по гробищата

Обрат: Държавата няма да поема дълговете на „Топлофикация София“

Държавата няма да придобива вземания на "Булгаргаз" и БЕХ...

Вера Йоурова поема ресор „Правосъдие“ в ЕК

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова ще поеме длъжността...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img