Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бащата на валутния борд: Влизането в еврозоната ми мирише на измама, ще има хаос, а не ползи

„Бащата“ на валутния борд проф. Стив Ханке коментира в интервю за Нова телевизия, че никой не казвал какви са проблемите при валутния борд у нас, „защото няма такива“. И никой не казвал какви ще са ползите от влизането на България в еврозоната, защото нямало такива.

Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция„, настоя той.

Запитан как ще се промени животът на един средностатистически българин, ако страната ни приеме еврото, професорът по приложна икономика към Университета „Джонс Хопкинс“ в Балтимор коментира, че „ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема„.

Той припомни, че валутният борд у нас беше въведен през 1997 г., като това спря хиперинфлацията и оттогава системата работела перфектно.

Така че българите трябва да се запитат – защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в посткомунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те игнорираха корупцията. Това важи и за България. Този план за присъединяване към еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план„.

На въпрос, че много икономисти у нас твърдят, че приемането на еврото ще донесе основно позитиви – стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи, Ханке настоя, че никога не е имало официален доклад за това и тези икономисти не знаели какво говорят. „Те просто ви хвърлят прах в очите„, отсече професорът.

На вметка на интервюиращата за неговата реплика, че се отклонявало вниманието от същественото, и допълнение от водещата, че в България сега управлява служебно правителство, чийто мандат скоро ще приключи, Стив Ханке настоя, че „това е друга прекрасна измислица в България. Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се осъществява точно това, което Борисов и неговите министри започнаха да правят посред нощ, когато COVID кризата избухна и всички бяха притеснени от вируса. Точно тогава те вкараха темата за Еврозоната в играта„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Предадоха на съд насилник рецидивист, пребивал системно родителите си

Прокуратурата в Бяла Слатина внесе в съда обвинителен акт...

Иран плени товарен кораб в Ормузкия проток

Иранската революционна гвардия залови товарен кораб, свързан с Израел,...

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

Дядо блъсна с кола внука си в Разградско след спор за стари тухли

79-годишен жител на село Брестовене в община Завет, област...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img