Банковите сметки автоматично се променят от лев в евро след влизането в еврозоната

Views 5824
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Банковите сметки автоматично ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута. Това заяви в ефира на БНР гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев.

По думите му всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро.

Той уточни, че две седмици преди влизането в еврозоната БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети. В същия период банките ще започнат да снабдяват търговците и „Български пощи“ с евробанкноти и евромонети с българска национална страна – т.нар. вторично предварително захранване.

Радев посочи, че през първите 6 месеца от въвеждането на еврото банките ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро. След този период вече ще се налага такса, допълни той.

Като основен риск за приемането на еврото от 1 януари 2024 г. Радев определи политическата нестабилност в страната.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Атанас Зафиров: Лидерската среща показа, че диалогът между партиите е възможен

Отчитаме провелата си лидерска среща като положителна стъпка. Тя показа, че диалогът между партиите е възможен. Това заяви в ефира на БНТ зам-председателят на парламентарната група на БСП Атанас Зафиров. По думите му още в деня след изборите е станало ясно, че съставянето на правителство ще е изключително трудна задача […]