Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БАН: Птиците на протеста изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон

Снимка/източник: БГНЕС

Този тип управление разгражда държавата – политически, икономически, научно и културно. За това предупреди проф. дфн Лъчезар Аврамов на пресконференция в БТА, посветена на Отвореното писмо на учени и специалисти от БАН.

Ние живеем в държавата, в която под вида на демокрацията едно лице може да махне с пръст и да изхвърли председателя на Народното събрание, негодува проф. Аврамов.

Според него този тип управление разгражда държавността и е свързано с всички видове политика. За какво знание говорим, когато БАН се бори за своето физическо оцеляване и във време, когато губи интелектуалният потенциал, запита професорът и посочи, че в България няма кандидати за научна работа.

Всичко това води до разграждане на държавата, изтичане на интелектуален и генетичен потенциал. Ние сме загубили през 21 век много подготвени хора, които изтичат в Европейския съюз и хора, които не работят в нашата държава, категоричен бе проф. Аврамов.

Главен асистент д-р Георги Латев категорично заяви, че управлението на страна доведе до шистова корупция пробила в почвата на обществото си. „Такъв тип корупция може да бъде извадена с това, с което се вади шистовият газ – с хидравличен удар от гражданското общество и няма да оставим хора да плашат гражданите“, подчерта гл. ас. Латев.

„Белите птици на протеста изплашиха плашилото, а плашилото започна да пише нов закон за летене на птиците. Това е мерзост и няма да допуснем това да се случи по абсолютно категоричен начин“, категорични бе той.

Управляващите искат да направят първата копка на черната дупка. Академичният тон не може да бъде спазен и да се говори с научна терминология. За една кола, която е излязла от пътя не важи Законът за движение по пътищата, а Законът за гравитацията. Една джипка много дълго време лети надолу и тази джипка най-после трябва да катастрофира, закани се главен асистент Георги Латев.

Проф. Росица Николова от БАН посочи, че Академията през годините е реагирала на различни ситуации и неща, които са се случвали в държавата. Единствената възможна гражданска позиция е гражданското неподчинение, което се случва. Аз възпитавам децата си да бъдат морални, възпитани, честни и коректни към позициите, които заемат. Когато ние възпитаваме децата си така, правителство доведе дотогава, че моралът, честността и коректността са непознати като думи, подчерта тя.

По думите й трябва да се отстояват позициите и начинът, по който възпитаваме децата си. Всичко, което се прави се прави на парче, реагира се на определени ситуации и няма цялостна политика за развитие на науката и образованието, коментира проф. Николова.

Проф. Емануел Мутафов осъжда всякаква форма на насилие и призова СДВР на всички масови мероприятия да влязат в ролята си и да предотвратят сблъсъците по блокадите. Той изказа съболезнования на семействата на починалите, вследствие от коронавируса, като смята, че всички минали брифинги по тази тема, трябвало да започва така.

Подкрепям протеста, но когато един проблем не може да решен по мирен начин, той се решава с криза. Надявам се кризата да завърши с оставки, настоя проф. Мутафов.

Всички граждани, които милеят за държавата трябва да се присъединяват към протеста. Тези хора трябва да слязат от властта, а върхушката да отиде в следствието и прокуратурата, за да се изследват механизмите за ограбената държава, настояха от БАН.

От Академията определиха предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) за промени в Конституцията като смехотворно и смятат за неуместно да се занимават с хомосексуалната паника на ВМРО.

БАН искат върнат отпуснатите им 40-50 000 лв. от депутата от ДПС Делян Пеевски, дадени им по време на пандемията. Ако не успеят да съберат средствата, учените са готови да изтеглят потребителски кредит.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му (ВИДЕО)

Служебният премиер Димитър Главчев е готов на диалог, но...

Ще живеем ли по-добре с 4-дневна работна седмица?

Европейска и българска политика е как да работим по-малко...

Гешев подозира, че Борисов стои зад атентата срещу него (ВИДЕО)

Бившият главен прокурор Иван Гешев се яви на разпит...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

Северна Корея пусна песен, възхваляваща лидера Ким като „приятелски баща“

Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен...

Бенямин Нетаняху: Израел е подготвен за директна атака от Техеран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израел е подготвен за директна атака от страна на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img