Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българското МО за искането от Русия: България е суверенна държава

България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика, каква да бъде линията й на поведение в международните отношения, респективно – в какви съюзи да участва. Ние сами избираме своето бъдеще.

Това се казва в позиция на Българското военно министерство по повод изявления на Министерството на външните работи на Руската федерация НАТО да оттегли своите сили от България и от Румъния.

Решенията, които касаят България, се взимат от легитимните български власти в съответствие с Конституцията на страната и националната законодателна уредба. Националните ни интереси са и ще продължат да бъдат отправна точка за всяко наше решение и действие„, се казва в становището.

Позицията на руското външно министерство трудно може да се интерпретира като положителен сигнал в контекста на интензивните дипломатически усилия за деескалация на напрежението, възникнало по Източния фланг на НАТО, е мнението на българските военни експерти. 

Изострянето на риториката идва в момент, когато е налице нова динамика в отношенията между НАТО и Руската федерация. В условията на възобновения диалог в Съвета НАТО – Русия, когато вече имаме функциониращи канали за комуникация, е трудно да бъде рационализирано подобен тип говорене, се казва в позицията на българското ведомство.

Прагматичният подход предполага, че проблемите в двустранните и съюзните отношения следва да бъдат адресирани в съответните институционални формати. Ако Руската федерация има притеснения за собствената си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат представени включително и на двустранно ниво.

Към настоящия момент пред нас не са поставяни въпроси от подобно естество, заявяват от МО. 

Успехът на прилаганите дипломатически средства за деескалация на напрежението и за разрешаването на възникналите конфликти зависи от волята и искреното желание на ангажираните страни да водят ефективен, прагматичен и смислен диалог.

Ултимативният подход, от друга страна, не просто е неконструктивен, но би довел до последваща ескалация, от която никой в крайна сметка няма интерес. В този смисъл поведението, демонстрирано от Руската федерация, трудно би могло да се впише в рамките на усилията за разрешаване на проблемите на сигурността по пътя на диалога и дипломацията, се казва в позицията на българското министерство на отбраната.

Припомняме, че по-рано днес от Русия поискаха НАТО да изтегли своите сили от България и от Румъния. В отговор на това искане депутатите от ГЕРБ поискаха в парламента да се явят премиера Кирил Петков, военния министър Стефан Янев и външния министър Теодора Генчовска, както и да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Да не се поддаваме на руска провокация призова Христо Иванов. От МВнР призоваха Русия да уважавайте избора на България и Конституцията ни. Президентът Румен Радев заяви, че страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Европейският авиорегулатор препоръчва повишено внимание в небето над Иран и Израел

Европейският авиационен регулатор потвърди съвета на авиокомпаниите за повишено...

Байдън: Подходът на Нетаняху към войната в Газа е „грешка“

Подходът на израелския премиер Бенямин Нетаняху към войната в...

Иранските летища отменят полети до понеделник сутринта (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Всички полети от международното летище "Имам Хомейни" в Техеран...

ПП/ДБ: Проблем с фискалния резерв днес няма – утре ще отговаря кабинетът „Главчев“

Издадохме държавата в отлично финансово състояние, обяви на брифинг...

Израелските сили застреляха двама палестинци на Западния бряг

Израелските сили застреляха двама палестинци, включително член на въоръженото...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img