Българският застраховател „Евроинс“ остана без лиценз в Румъния

Екип на News24sofia.eu

Причините са признаци за несъстоятелност на компанията

Views 535
0 0
Снимка: Euroins.ro

Румънският финансов надзор е отнел разрешението за дейност на застрахователната компания Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. („Евроинс Румъния“). Това става ясно от оповестено днес решение на регулатора. В него се посочва, че са отчетени признаци на състояние на несъстоятелност на застрахователната компания, пише News.bg.

Открива се производство по несъстоятелност на дружеството, а Застрахователният гаранционен фонд се назначава за негов временен администратор, със задача да осигури администрацията и управлението на дейността му.

Към 30 юни 2022 г. компанията не разполага с допустими средства за покритие на капиталовото изискване за платежоспособност (SCR), което се запазва към 30 септември 2022 г. За възстановяване на капиталовото изискване за платежоспособност са необходими средства в размер на 2,19 милиарда леи (около 450 милиона евро), а за покриване на минималното капиталово изискване (MCR) средства в размер на 1,75 милиарда леи (360 милиона евро). Решението за отнемане на лиценза е взето при условията, при които положението на „Евроинс Румъния“ не прави надеждно прилагането на процедура за преструктуриране.

Решението на надзорната комисия се основава на обширен анализ на ситуацията с „Евроинс Румъния“. В тази връзка, регулаторът отбелязва факта, че от 2020 г. „Евроинс“ беше обект на интензивни контролни действия, които доведоха до осветяване на реалното състояние на компанията. Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът наложи 26 санкции на „Евроинс“, което доведе до общи глоби от над 16 милиона леи (над 3 милиона евро), в резултат на 17 контролни действия. Всички санкции, наложени на дружеството Евроинс Румъния, бяха потвърдени по същество или окончателно от съдилищата, към които дружеството се обърна, за да оспори мерките.

Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. е дъщерно дружество, част от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, по отношение на което КФН е орган за групов надзор.

Във връзка с решението на румънските си колеги, Комисията за финансов надзор (КФН) обясни, че Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. не извършва застрахователна дейност в България. Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, нито на групата като цяло.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Видеонаблюдението ще забави обработката на изборните резултати

Ще има известно забавяне в обработката на резултатите от парламентарните избори на 2 април. Това предупреди изпълнителният директор на държаното дружество „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. Той и представители на ИО представиха пред ЦИК, партии и медии програмата за обработка на данните от предстоящия вот. Причината за забавянето – последните (поредни) […]