Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българският застраховател „Евроинс“ остана без лиценз в Румъния

Снимка: Euroins.ro

Румънският финансов надзор е отнел разрешението за дейност на застрахователната компания Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. („Евроинс Румъния“). Това става ясно от оповестено днес решение на регулатора. В него се посочва, че са отчетени признаци на състояние на несъстоятелност на застрахователната компания, пише News.bg.

Открива се производство по несъстоятелност на дружеството, а Застрахователният гаранционен фонд се назначава за негов временен администратор, със задача да осигури администрацията и управлението на дейността му.

Към 30 юни 2022 г. компанията не разполага с допустими средства за покритие на капиталовото изискване за платежоспособност (SCR), което се запазва към 30 септември 2022 г. За възстановяване на капиталовото изискване за платежоспособност са необходими средства в размер на 2,19 милиарда леи (около 450 милиона евро), а за покриване на минималното капиталово изискване (MCR) средства в размер на 1,75 милиарда леи (360 милиона евро). Решението за отнемане на лиценза е взето при условията, при които положението на „Евроинс Румъния“ не прави надеждно прилагането на процедура за преструктуриране.

Решението на надзорната комисия се основава на обширен анализ на ситуацията с „Евроинс Румъния“. В тази връзка, регулаторът отбелязва факта, че от 2020 г. „Евроинс“ беше обект на интензивни контролни действия, които доведоха до осветяване на реалното състояние на компанията. Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът наложи 26 санкции на „Евроинс“, което доведе до общи глоби от над 16 милиона леи (над 3 милиона евро), в резултат на 17 контролни действия. Всички санкции, наложени на дружеството Евроинс Румъния, бяха потвърдени по същество или окончателно от съдилищата, към които дружеството се обърна, за да оспори мерките.

Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. е дъщерно дружество, част от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, по отношение на което КФН е орган за групов надзор.

Във връзка с решението на румънските си колеги, Комисията за финансов надзор (КФН) обясни, че Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. не извършва застрахователна дейност в България. Решението на румънския надзорен орган не засяга застрахованите лица в българските застрахователни дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД. В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, нито на групата като цяло.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за партизански тактики с договора с Боташ

Мартин Димитров иска договорът да се предоговори

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img