Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българският интерес – в газовата диверсификация, не в подаряването на кученца на Путин

Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Той посочи, че превозвачите искат допълнително финансиране и компенсиране и то е извън това, което държавата трябва да предостави като субсидия.

Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи, отбеляза Василев.

Той припомни, че обхватът на тол системата се разширява, защото са премахнати винетките за превозвачите.

Според вицепремиера не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече ползва пътищата, е справедливо да плаща повече, категоричен е Василев.

Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи„, заяви още той.

Финансовият министър увери, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергията, докато се намери вариант за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в парламента.

По негови думи цените на енергоносителите в света са се покачили драматично и няма да паднат скоро.

Василев отбеляза, че електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации.

Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български, обясни той.

Василев посочи, че акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства плюс електроенергията за обществения транспорт отпада.

Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега„, подчерта той и допълни, че в понеделник ще бъдат обявени всички мерки.

Според него инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

По думи на вицепремиера във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие, като само един-два сектора са с около 1% спад.

Относно природния газ той заяви, че българският интерес е в истинската диверсификация, а неда седим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако него го няма, всичко ще умре„.

Позицията на Бойко Борисов е тази – трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа, изтъкна Василев. Той бе категоричен, че българският национален интерес е съвсем друго.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран сочи за предварително предупреждение за нападението в събота, САЩ отрича

Иран е уведомил съседните държави и съюзника на Израел,...

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

ПП-ДБ: Това са предизборни, а не великденски добавки

От "Продължаваме промяната - Демократична България" представиха анализ да...

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img