Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българските евродепутати апелират за приемане на България в Шенген

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Предстои пореден дебат в Европейския парламент, който днес ще обсъди присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. В Съвместната декларация на българските евродепутати е представена тяхната подкрепа, придружена с тази на политическите групи ЕНП, С&Д, „Обнови Европа“ и ЕКР. 11-годишен толеранс към блокадата в Съвета на Европейския съюз е безпрецедентен, категорични са евродепутатите.

Те припомнят, че още през 2011 г. Европейската комисия потвърди техническата готовност за опазването на външните граници на България и Румъния. Тази оценка е препотвърждавана многократно досега от различни институции на ниво ЕС.

През 2018 г., в специална резолюция, инициирана в доклада Станишев и подкрепенa от всички български евродепутати, ЕП настоя за незабавно премахване на граничния контрол с България и Румъния едновременно по всички граници – сухопътни, морски и въздушни.“- допълват още представителите на България в ЕП. С изключителна важност поставят въпроса за премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния. Това ще допринесе както за икономиката на двете държави, така и за ЕС като цяло. Годишният доклад за 2022г. на Европейската комисия призовава за консолидиране на Шенгенското пространство, което потвърждава позицията за по-добро развитие на ЕС и по-устойчиви външни граници след приемането на държавата ни и това на северната ни съседка.

Въпреки решението на Съвета, въпреки готовността на България и Румъния, едно ново забавяне не е изключено като вариант. Това обаче ще засили скептицизма и недоверието към ЕС и желанието да изпълнява политическите си ангажименти.

Във времена на инфлация, несигурност на енергийните пазари и затруднените вериги на доставки, последиците от пандемията и военния конфликт на континента, усилване на миграционните потоци и царящата обща несигурност, страните от източна Европа трябва да получат така желаната зелена светлина за формално членство в Шенген. Обратното би довело да негативни последици – икономически и политически„, поясняват евродепутатите.

Още от присъединяването на България в ЕС през 2007 година, изпълняваме всички задължения на Шенген, вече е време освен задълженията, страната ни да придобие и полагащите права на държавите членки, добавят българските представители. Евродепутатите ни призовават за действия, а времето на вечното чакане за отмяна на двойните стандарти се изчерпа.

Припомняме, че темата за приемането ни в Шенген бе поставена и от Румен Радев на работната си среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Президентът е убеден в укрепването на европейската интеграция в Югоизточна Европа като процес, а присъединяването на България и Румъния е не само инвестиция в регионалната сигурност, но и предпоставка за по-голяма стабилност.

Разговори по казуса Шенген се проведоха също между Гълъб Донев и румънския премиер Николае Чука сутринта на 1 октомври. Българският министър-председател увери, че с приоритет се полагат усилия по приемането ни в Шенгенското пространство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха 13 надзиратели в Италия по подозрение, че са малтретирали непълнолетни

Италианската полиция арестува 13 надзиратели в затвор по подозрение,...

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Столицата на Северна Македония осъмна с антибългарски графити и...

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

АЕЦ „Козлодуй“ получи свежото ядрено гориво от „Уестингхаус

Зареждането на първите касети започва през май

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img