Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българските деца на второ място по използване на интернет

Българските деца са на второ място по използване на интернет – след Швеция. По данни на НСИ за 2021 г. 85% от домакинствата имат достъп до интернет, а над 80% са деца по-малки от 10 г. Данните представи директор Дирекция „Права на детето“ д-р Ева Жечева към администрацията на Националния омбудсман на България по време на заседанието на Комисията по електронно управление днес, която изслушва ресорни институции по темата „интернет сигурност“.

Данните сочат още, че децата са уязвими – нямат преценка за риска и имат неразвити социални умения, а най-честите злоупотреби с тях са изнудване с интимни снимки, контакти на малолетни със сексуална цел, онлайн тормоз и заплахи, като разпространението е чрез мобилни връзки, тъй като всяко дете разполага с неограничен достъп до мрежата.

Още данни: 40% от 10 г.одишните са комуникирали в интернет, 50% казват, че децата не знаят какво правят, 84% са преживели агресия в социалните мрежи, 39% са с откраднат профил. Младите прекарват от 5 до 8 часа всеки ден в интернет. Най-често 9 -12 годишните деца използват и социални мрежи.

Жечева отбеляза важен акцент – в основните изследвания на НСИ влизат хората между 16 г.-74 г., а извън измерванията остават децата до 16 г. От институцията на омбудсмана искат въвеждане на образование, дигитална грамотност, мерки срещу езика на омразата, програма за превенция на насилието, специално в киберпространството. Експертът даде за пример Латвия, Словакия, Великобритания, където има медийна педагогика. Като функция на следене за тях е подходящ Центърът по безопасен интернет като единен държавен орган.

Владимир Димитров от ГДБОП-МВР посочи основния проблем в структурата – пет души работят по престъпленията за кибепрестъпност сред деца, а всяка седмица двама са в училищата в провинцията. Той апелира младежите да не споделят лични данни с непознати хора в интернет. Изследвания сочат, че голяма част от родителите не знаят каква игра играят децата им.

Мария Брезничка от „Националната мрежа за децата“ направи интересно сравнение, което доказва, че нямаме статистика какво се случва с децата в интернет – първо нямаме единна система за регистриране на насилието над деца, и второ – статистиката сочи, че всяко 7-о дете е жертва на онлайн тормоз, а на 112 за 2021 г. има три сигнала. Механизъм и пилоти проекти поискаха от UNICEF България.

Комисията по ел. управление ще има и Обществен съвет, по време на заседанието се представиха 16 организации, които ще влизат в Съвета.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Русия удължи ареста на американския репортер Гершкович до 30 юни

Предварителният арест на репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович, обвинен...

Близо 100 плажа по родното Черноморие са неохраняеми

Близо 100 плажни ивици по Черноморското ни крайбрежие са...

Сарафов и Илиана Кирилова хвалят СРП за добрата работа

Изпълняващият функциите административен ръководител на Софийска районна прокуратура Светлана...

Агенцията за сигурност на Полша разследва проруски инициативи и медийни кампании

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е...

Франция: Подкрепата за Украйна може да не се ограничи до оръжия

Русия не трябва да очаква Западът да ограничи подкрепата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img