Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българската агенция за кредитен рейтинг: ББР не изпълнява своята мисия

Около 420 хиляди са предприятията ва България. Те се фокусират в група, която представлява 0.17% от общия брой. Не може да става дума за малки и средни предприятия. Това заяви пред БНР Христо Михайловски, ръководител на Българската агенция за кредитен рейтинг относно дейността на Българската банка за развитие (ББР).

Нашият анализ показва, че през тази година тя е над 100 милиона на загуба. Около 30 милиона има несъбираеми кредити„, каза Михайловски.

Българската банка за развитие е създадена през 1999 г. Използван е модел на Германия и на Корея, които имат успех в стимулирането на малки и средни предприятия експортно. „Дали е успешна в България – не мога да кажа. Дали си изпълнява мисията – според мен не„, каза Михайловски.

Със законодателни промени през 2008 година функциите се разширяват и разводняват, изтъкна Михайловски. Постепенно основната мисия на тази банка да помага на малки и средни предприятия изчезва и стигаме до кредитирането на тези осем предприятия, каза шефът на Българската асоциация за кредитен рейтинг.

Според Христо Михайловски четирите фирми от общо осемте, получили големи суми, се смятат за свързани с Делян Пеевски. За тези четири фирми финансирането надхвърля 500 милиона лева. Той изтъкна, че банката си остава с приоритет за кредитиране на малки и средни предприятия. Дефиниция на средно предприятие е до 100 милиона.

В периода на кредитиране по публична информация „Благоевград – БТ“ е имала приходи от над 140 милиона. Тоест, тя не влиза в приоритетните дейности на банката. Тук имаме явно нарушение на Закона за ББР.“

Според Закона за кредитните институции максимум до 25% от капитала на дадена банка може да бъде използван за финансиране на свързани лица, допълни Михайловски.

В средата на 2019 година капиталът на банката е малко над 800 милиона лева. Тук имаме финансиране над 500. Всъщност имаме финансиране, което е над 60% от капитала на банката, което е нарушение над два пъти, ако тези публични данни са верни, ако се докаже тази свързаност„, каза Михайловски.

Това е нарушение на устава, нарушение на закони, на надзора, упражняван от Българската народна банка (БНБ) и другите органи. По-важното е, че банката не изпълнява своята мисия, допълни Христо Михайловски.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изгониха от България предполагаем ливански терорист

Той е напуснал страната с полет от София за Истанбул

Срещу $5 млн. сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб „Абдула“

Сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб "Абдула" рано в неделя, след...

Руски бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край

Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополски край, съобщи...

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е...

Йордания, Ирак и Ливан възобновиха въздушния трафик (ВИДЕО)

Рисковете за сигурността вече са преодолени

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img