България обжалва пакет „Мобилност“ в съда

Андрей Новаков не се съмнява за бюджета на ЕС

Views 10877
0 0

За мен няма съмнения дали ще имаме европейски бюджет или не. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков по повод ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС за 2021-2027 г. заради клауза, която свързва финансирането от Съюза със спазването на принципа на правовата държава. Той участва в онлайн брифинг във връзка с предстоящата пленарна сесия на ЕП.

Според евродепутата забавеното одобрение на бюджета от страна на Съвета заради двете държави няма да окаже сериозно влияние и в крайна сметка ще се постигне споразумение.

Новаков призна, че вероятно ЕС ще трябва да направи отстъпки за Полша и Унгария и подчерта, че именно Полша е най-големият нетен бенефициент – никой не получавал от Съюза повече отколкото тази страна.

Той посочи, че за следващия програмен период се предвиждат близо 15 млрд. евро за земеделието, с които ще може да разполага страната ни.

Новаков посочи и че Пакет „Мобилност“ вече е в съда, като жалбата е внесена от страната ни преди около 2 седмици, а съдът трябва да се произнесе до около година.

Евродепутатът припомни, че има гратисен период от 18 месеца, през които няма да се прилагат най-неблагоприятните от закона разпоредби за нашата държава и други страни членки от периферията на ЕС разпоредби, като връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки 8 месеца.

Относно плана InvestEU Новаков поясни, че той е наследник на плана Юнкер и го надгражда.

Той посочи, че все повече финансови инструменти ще вървят ръка за ръка с грантовете и бизнесът трябва да свикне да работи с инструменти като InvestEU – средства, които да бъдат инвестирани в проекти, генериращи печалба, така че след това да могат да бъдат върнати.

По негови думи InvestEU ще е все по-солидна част от финансовата рамка на ЕС, като дори кохезионните фондове ще трансферират пари в него, така че той да е достатъчно ликвиден.

По отношение на Плана за възстановяване и развитие Новаков подчерта, че България го е подала навреме и всички приказки, че страната ни е неподготвена да се възползва от това европейско финансиране са увиснали във въздуха.

От своя страна Елена Йончева от С&Д съобщи, че през идната седмица се очаква ЕП да гласува резолюцията за медийната свобода, която очертава три основни проблема по темите за свободата на медиите, дезинформацията и социалните платформи.

Тя посочи, че целта на резолюцията е да се насочи вниманието към необходимостта от общоевропейски решения и да се приложи законодателство на ниво ЕС.

Работи се и по възможност за създаване на специален европейски фонд за подпомагане на разследващата журналистика и на прозрачността за финансиране на медиите. Текстът в резолюцията говори за проследяване на финансовите потоци, като целта по думи на Йончева е читателят да бъде информиран относно обективността на дадена статия. Това е част от усилията за борба с дезинформацията.

Предлага се и разработване на европейско законодателство, което да гарантира защитата на журналистите от съдебни дела.

Йончева посочи, че стартира и резолюция за т.нар. „златни визи“, които са установени от ЕК в няколко държави, сред които и България.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Откриха трима обявени за общодържавно издирване по време на спецакция в Нова Загора

Заловен е и 37-годишен мъж с 14 дози хероин