Реклама

https://www.gerb.bg/bg

България е готова за ОИСР, убеден Борисов

Премиерът Бойко Борисов обсъди пътя на България към членството й в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) във видеоконферентна среща със заместник-генералния секретар на ОИСР Улрик Кнудсен.

Разговорът се проведе непосредствено преди официалното представяне на Икономическия преглед на България, изготвен от ОИСР. С прегледа България дава силна заявка за готовността си да се включи като равностоен партньор на Организацията.

В хода на видеоконферентната среща Борисов и Кнудсен акцентираха върху приоритетите, върху които България работи съвместно с Организацията, съгласно нейните принципи и ценности.

Като страна членка на ЕС България покрива значителна част от стандартите и най-добрите практики на ОИСР. Тя е сходно мислеща и с висока степен на готовност за приемане на задълженията на членството в Организацията, изтъкна премиерът Борисов пред Улрик Кнудсен.

Премиерът посочи, че в изпълнение на плана за действие и националната тригодишна пътна карта през последните години бяха предприети редица мерки за активизиране на сътрудничеството на България с ОИСР. В тази връзка сред по-сериозните постижения на страната ни следва да бъде откроен успешно приключилият процес на присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към ОИСР и към нейната Банка данни. От 1 януари 2021 г. страната ни стана 34-тата държава членка на АЯЕ.

През 2018 г. България придоби статут на участник в Комитета по помощта за развитие, а през 2019 г. се присъедини към Препоръката на ОИСР за корпоративното управление на държавните предприятия и успешно завършения проект със съдействието на ОИСР – „Модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия в съответствие с добрите международни практики“. От 2019 г. е в ход и процесът на присъединяване на България към Кодексите на ОИСР за либерализация на движението на капитали.

Премиерът Борисов подчерта високата ангажираност на страната ни по отношение на необходимите действия за започване на преговори за присъединяване към ОИСР.

В контактите с представители както на Секретариата, така и на държавите членки на ОИСР едно от важните предизвикателства, което се очертава пред България в подготовката й за членство в настоящия момент, е активизиране на участието в комитети, работни групи, както и присъединяване към все повече правни инструменти на ОИСР.

Именно върху това акцентираме в новата тригодишна Пътна карта за периода 2021-2023 г., допълни премиерът Борисов и посочи, че документът е във финална фаза на подготовка и предстои внасянето му за приемане от Министерския съвет. Задълбочаването на сътрудничеството с ОИСР във всички важни области е свързано и с конкретен финансов ангажимент от българска страна, който възлиза на 5 962 452 лева за периода 2021-2023 г.

Борисов бе категоричен пред заместник-генералния секретар на ОИСР Улрик Кнудсен, че съвместното генерално сътрудничество трябва да продължи все така задълбочено и България усилено предприема следващите важни стъпки по пътя към членството й в Организацията.

Послед в словото си в рамките на съвещанието премиерът заяви страната ни е постигнала много в икономическите сфери, в ИТ сектора, автомобилните клъстери, предприятията, с реформата в селското стопанство, в хранително-вкусовата промишленост и др.

Борисов отбеляза, че в годините пазарът ни бе преориентиран от този на бившия Съветски съюз към износ за Франция, Италия, Германия и други европейски държави.

Това доведе до факта, че над 10 години нашите бюджети винаги бяха на излишък. Благодарение на добрата фискална политика към днешна дата България има най-ниския външен дълг в Европа и сме с бюджет с до три процента дефицит, който Маастрихтските критерии позволяват, посочи премиерът. 

В изказването си министър-председателят акцентира, че за добрите финансови показатели допринесе също борба с корупцията и с контрабандата. 

Социологическите проучвания показаха, че контрабандата на цигари от 34% беше сведена до 2%. Същото важи и за алкохола, хазарта, захарните изделия, в следствие на което стотици милиони влязоха в бюджета на държавата, припомни премиерът. 

Исторически момент за България бе приемането на страната ни в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврозоната миналата година, каза още по време на изказването си на форума на ОИСР министър-председателят Бойко Борисов.

„Независимо от новия вирус в България работи икономиката, селското стопанство, строителството, машиностроенето, ИТ сектора, училищата, детските градини, яслите„, подчерта Борисов. 

Поздравявам България за плодотворната и задълбочаваща се ангажираност с ОИСР, вие се един от най-активните ни партньори, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия в рамките на онлайн конференцията.

Докладът показва отличното сътрудничество между България и ОИСР, отбеляза Гурия.

Очаквам с нетърпение да продължим да постигаме напредък заедно чрез разработване и реализация на по-добри политики за по-добър живот в България, заяви още Анхел Гурия.

В заключение генералният секретар на ОИСР увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се постигне консенсус в Съвета на ОИСР по отношение на членството на страната ни в Организацията.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Испания вижда ясни признаци, че Европа е готова да признае Палестина

Има "ясни признаци" в Европа, че страните в региона...

Вдигат с 30% заплатите на военните от догодина

Всички парламентарни групи внасят проект на закон за въоръжените...

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Припомни атаката срещу посолството в Дамаск

Седем станаха жертвите след взрива във ВЕЦ в Италия

Италианските спасители откриха телата на последните двама изчезнали работници...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Манастири и църкви били сред основните цели на Киев, според ДНР

Координатите на местоположението на църквите и манастирите в Донецк,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img