България да реагира на „грешките“ в преброяването в РСМ, иска Спас Ташев

Позицията на страната ни е консенсусна и правилна

Views 28074
0 0
Снимка: БГНЕС

България закъснява с реакция за нарушения и абсурди при преброяването в РСМ. За това предупреди доцент Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

В студиото на Нова телевизия той даде пример със случай на отказано от преброителите записване на националност „българка“ заради това, че жената не може да покаже български паспорт.

От друга страна тя е записана с майчин език „български“.

Спас Ташев знае и за други манипулации, които се извършват от властите. Българската страна закъснява с реакцията си, най-малкото преброяването ще продължи до края на месеца. Случващото се в РСМ ще изкриви данните, това е сигурно, но е и още един начин да се окаже натиск върху гражданите с българско национално самосъзнание.

Иначе позицията, която България е възприела спрямо Северна Македония, е правилна, тя е и консенсусна в българското общество, определи Спас Ташев. Тази позиция е потвърдена от три последователни парламента.

На въпрос има ли засилване на натиска или опитите за влияние от страна на дипломати от чужди държави в последно време, Ташев припомни предупреждението на президента Румен Радев от началото на месеца.

В изказванията на чужди политици думата „натиск“ се прояви през тази година. Това беше основно от американски източници, но го казаха служители на ниски позиции – съветници и експерти в държавната администрация на САЩ. Подобно определение не беше използвано от нито един високопоставен политик по адрес на България„, посочи Спас Ташев.

Припомняме, вчера европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи бе на работно посещение у нас и се срещна с президента Румен Радев и външния министър Светлан Стоев. След срещите бяха разпространени само прессъобщения от институциите. 

Посещението на Верхаи идва на фона на това, че България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“в Люксембург. Опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават в последната година, което беше предшествано от почти напълно прекъсване на диалога между двете страни в рамките на комисията по историческите въпроси.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Царски орел открит с 16 сачми в тялото

Царски орел в тежко състояние е открит в безпомощно състояние в нива близо до град Ямбол. Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успява да открие птицата, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател. Птицата е настанена в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“, а прегледът установява, […]