Реклама

https://www.gerb.bg/bg

България да произвежда зелен водород в „Марица Изток“ и да изнася за Германия, предложи Румен Радев

Снимка: архив БГНЕС

Проект за 15 млрд. евро за производството на зелен водород в комплекса „Марица Изток“ обсъдиха президентът Румен Радев и министър-председателя на провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер на срещи с бизнеса в Хамбург.

Държавният глава е на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото българския президент проведе среща в Берлин.

Информацията е от администрацията на президента Румен Радев.

Инвестиционните намерения предвиждат съвместно финансиране от страна на бизнеса на създаването на слънчеви мощности за производство на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предназначена за балансиране на енергийната мрежа в страната. Плановете на бизнеса са трансформацията на „Марица Изток“ да бъде завършена през следващите около 10 години, като се очаква да бъдат разкрити 7500 работни места и още 18 хиляди в поддържащите индустрии.

Традициите на успешното икономическо партньорство между България и Федерална провинция Хамбург ще се разширят в нови сфери като алтернативните енергийни източници и високите технологии, каза Румен Радев след срещата си с Петер Ченчер.

Той акцентира на съвместното развиване на технологии. По думите му в дългосрочен план България и Германия следва да обменят опит и да използват нови технологии и решения за постигане на независимост в енергетиката.

Президентът Румен Радев открои опита на Хамбург в разработването на технологии в областта на зеления водород и възможностите за сътрудничество с България в това направление. „Германия, със своята водеща индустрия, ще се нуждае от много водород в бъдеще, а България може да произвежда зелен водород и да бъде надежден доставчик“, каза Радев и изрази увереност, че двете страни ще имат ползотворно сътрудничество в тази област.

В рамките на посещението си в Хамбург президентът Румен Радев проведе среща и с ръководството и представители на Търговската камара и подчерта, че са необходими съвместни усилия за справяне с предизвикателствата, породени от пандемията и войната в Украйна.

Президентът открои предимствата на България като страна с добри условия за инвеститорите – висококвалифицирани кадри, макроикономическа стабилност и стратегическо разположение.

Българският бизнес бе представен от ръководствата на национално представителните работодателски организации, ръководството на „Тракия икономическа зона“, най-голяма на Балканите, както и представители на компании с вече установени партньорства в Германия в областта на алтернативните енергийни източници. Държавният глава подчерта, че в България вече има компании, които имат практически опит технологично да заменят изкопаемите горива с водород.

По-рано държавният глава посети и една от най-големите металургични компании в Германия „Аурубис“, която развива активна дейност у нас със своя медодобивен завод. Румен Радев се запозна с дейността на компанията и открои необходимостта от още по-високи амбиции за увеличаване на износа на продукти с по-висока добавена стойност. Обща бе позицията, че корпоративната социална отговорност на компанията е силен позитивен пример за бизнеса.

В Българската православна църква „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хамбург президентът Румен Радев се срещна с представители на българската общност в града. По време на срещата държавният глава връчи Почетния знак на президента на проф. д-р Герд-Винанд Имайер за особено големите му заслуги за активизиране на политическия и икономически диалог и връзки между България и Германия. Проф. д-р Имайер е почетен генерален консул на Република България в германските федерални провинции Хамбург, Шлезвиг-Холщайн, Долна Саксония и Бремен. Близо 30 години той активно подкрепя учредяването и успешната дейност на редица организации на български граждани в Германия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Депутатите в комисия държат Асен Василев далеч от парите в енергетиката

Енергийната комисия в НС взе решение за възлагане на...

Сраженията около болница Ал-Шифа продължават

Израелските сили и палестински бойци влязоха в близки сражения...

Киев иска от НАТО повече ПВО след руските атаки по енергийната инфраструктура

Киев призова западните си съюзници в Алианса да доставят...

Сарафов и Илиана Кирилова хвалят СРП за добрата работа

Изпълняващият функциите административен ръководител на Софийска районна прокуратура Светлана...

ООН призова Великобритания да не изпраща мигранти в Руанда

Комитетът по правата на човека на ООН призова в...

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Насилието на банди в Хаити е причинило смъртта на...

Агенцията за сигурност на Полша разследва проруски инициативи и медийни кампании

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима въоръжени атакуваха полицейско управление в Ереван

Въоръжени мъже са нахлули в полицейско управление в квартал...

Грузия орязва правата на ЛГБТ общността

Управляващата партия в Грузия предложи проектозакон, който драстично ограничава...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Милен Керемедчиев: Нивото на безопасност в Москва е шокиращо ниско (ВИДЕО)

Според него руските служби са се оказали неподготвени

ООН призова Великобритания да не изпраща мигранти в Руанда

Комитетът по правата на човека на ООН призова в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img