Реклама

https://www.gerb.bg/bg

България да не отстъпва пред РС Македония искат македонските българи

Македонските българи призовават българските държавни мъже да не правят никакви отстъпки по въпроса за тяхното равноправие в РС Македония. Равноправието на сънародниците ни не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще, заявиха самите те.

Ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона. Призивът на организациите на македонските българи в РС Македония е изпратен до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателите на ПГ на политическите партии, предаде БГНЕС.

Сънародниците ни от другата страна на Гюешево припомнят, че на 12 октомври са се обърнали с призив към тях да защитят решително техните права като българи в РС Македония, тяхното достойнство и съществуване като цяло.

Ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи. Припомнихме, че ние, македонските българи, сме именно такава част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина, че сме понесли сме много мъка, страдания и унижения, че оцеляхме въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония„, се казва в документа.

Те заявяват готовността си да работят пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване, а не като граждани „втора категория“.

Ние не искаме нищо друго освен равноправие. Ние искаме както всички останали части от народи в РС Македония да се радваме на своя език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност„, се казва в обръщението.

Сънародниците ни в Македония уточняват, че над 120 хиляди от тях са и граждани на Р България, на базата на доказан български произход, а други десетки хиляди са в процедура за получаване на българско гражданство.

Очакванията им са българските държавници да имат аргументирана и ясна позиция н, заявявана досега да продължи да бъде твърдо и категорично отстоявана.

Апелираме към Вас: не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето равноправие. То не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще. Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага. Българите трябва да бъдат изрично, равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония„, призовават от организациите на македонските българи.

Ние не можем да допуснем, че държавите членки на ЕС не могат да разберат и подкрепят такова наше искане, защото една от основните европейски ценности е равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната„, заявяват те.

Ние, македонските българи, представени от КЦ „Иван Михайлов“- Битоля от Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, от Сдружение „Трибуна“-Прилеп, от Сдружение „Коридор 8“- Скопие, от Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство„- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), отново се обръщаме към Вас, политиците на съвременна България с призив нашият глас да бъде ясно чут.

Както нееднократно сме заявявали, заявяваме и сега- ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще“, подчертават македонските българи.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Борел: С думи няма да спрем Путин, трябва да въоръжаваме Украйна

Вчера Русия удари отново Украйна с варварски атаки срещу...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

БАБХ иска съдействие от орнитолози, ловци и туристи в борбата с птичия грип

Дружествата за защита на птиците, ловците и туристите могат...

САЩ, Япония и Южна Корея проведоха съвместни военни учения

Южна Корея, Япония и Съединените щати организираха отдавна планирани...

Летище „София“ отмени полети заради атаката на Иран

Израел затвори за полети въздушното си пространство

Иран плени товарен кораб в Ормузкия проток

Иранската революционна гвардия залови товарен кораб, свързан с Израел,...

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img