Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българите все по-предпазливи към задлъжняване с потребителски заеми

Ръст от 8.4 процента отбелязва бизнеса по ипотечни кредити за 2020 година по данни на БНБ. Справките на Централната банка показват, че за миналата година оборотът е 4.18 млрд. лева спрямо 3.858 млрд. лева за 2019-та, като тук се включват и потребителските кредити обезпечени с имот. При новоотпуснатите потребителски заеми картината е точно обратната. През 2020-та те са над 5.138 млрд. лева, като отчитат спад от 12.1%, в сравнение с над 5.846 млрд. лева. Според Асоциацията на кредитните посредници в България този спад се дължи както на затягането на изискванията на банките, така и на увеличената предпазливост на гражданите към допълнително задлъжняване с потребителски заеми, които са все още доста скъпи. Дори опцията за гарантирани от Българска банка за развитие безлихвени заеми за граждани не са обърнали тази негативна тенденция.

Бизнесът на кредитните посредници може да се характеризира като повече от успешен. Това са компании, регистрирани в БНБ, които консултират гражданите и малките и средни предприятия при вземането на заем. При това консултацията е безплатна за клиента, а кредитните посредници получават парите си от банките за всеки заем, който са отпуснали с тяхното посредничество. За заемите за малки и средни компании Асоциацията на кредитните посредници в България не събира данни. Такава публична специализирана статистика няма и на страниците на БНБ. Що се отнася до ипотечните заеми за гражданите данните показват, че при тези новоотпуснати кредити, предоставени с посредничеството на членовете на Асоциацията, през 2020-та има ръст от 19.1%, а при новоотпуснатите потребителски ръстът е 6.3%.брокер на недвижими имоти

Асоциацията смята, че общия обем на новоотпуснатите с посредничеството на 68 независими кредитни посредници ипотечни заеми е 630 млн. лева или 17.9% от пазара. Прогнозите са, че през тази – 2021 година, този дял ще достигне 20%, а през следващата – 25% от новоотпуснатите заеми. Наред с разширяването на бизнеса си обаче кредитните посредници и по точно тяхната Асоциация трябва да внимават за някои некоректни практики, появяващи се на всеки нов и бързо растящ пазар като техния, за които банките партньори предупреждават и да ги преустановяват в зачатък. Става дума за нерегламентирани плащания между посредници и клиенти и за нелоялно привличане на специалисти по кредитиране и риск, които са служители на банките партньори. От своя страна е добре банките да работят само с посредници, регистрирани в БНБ, а не с всякакъв вид брокери на банкови услуги.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Северна Корея пусна песен, възхваляваща лидера Ким като „приятелски баща“

Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен...

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък...

Китай възразява срещу европейския протекционизъм в зелените технологии

Висш търговски служител на Китай предупреди Брюксел срещу протекционизма,...

Машини и работници неуморно рушат незаконния хотел на Вълка

В акцията участва и фирмата на Румен Гайтански

Северна Корея пусна песен, възхваляваща лидера Ким като „приятелски баща“

Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен...

МВР назначи нов директор на полицията в Добрич

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов назначи Красен Торимацов за...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img