Българите почти са изградили стаден имунитет, изчисли математик

Прочитания 1649
0 0
Снимка: ЕПА/News24sofia.eu

Българите са изградили стаден имунитет поне на база математическите изчисления. Това заяви пред БНТ математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него, за да се измери колко хора са преболедували коронавируса, трябва да се умножи числото по 5. Така от официалната статистика се получава, че става въпрос за около 3,5 млн. души. Отделно ваксинираните с по две дози са над един милион.

По този начин се получават общо 4,5 млн. души, което по думи на математика е почти стаден имунитет.

Кунчев не е изненадан от данните на НСИ от националното преброяване и смята, че реалният брой на българите е около 6,1 млн. души.

Според него новият вариант на вируса – Омикрон, ще измени статистиката.

Как да си обясним големия брой заразени – ясно го показват научните изследвания. Имаме 80% пробив при ваксинирани и 70% пробив на хората с естествен имунитет, което означава, че хората ще го карат наново масово„, обясни той.

Кунчев е на мнение, че ще има нов пик на заразяване в средата на февруари и след десет дни.

Той посочи, че изглежда, че голяма част от населението го изкарва лесно и затова въобще не се регистрира. Това означава, че обикновена статистика, а именно – умножение по пет, вече няма да работи. Ще трябва да умножаваме по десет, за да разберем действителния брой на болните, поясни математикът.

Той самият се обяви за по-строги мерки.

По света учените държат на по-строги мерки, разбира се, правителството трябва да се съобразява с бизнеса и затова мерките са по-дипломатични. Едни от основните контактни точки са училища, университети, обществени места – заведения, нощни клубове. Досега сме спирали само училищата напълно, но сега мисля че трябва да бъдат взети по-сериозни мерки за останалите пробиви„, коментира той.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Йоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Освободен е бордът на "Напоителни системи"

Целият борд на директорите на държавното дружество „Напоителни системи“ е освободен от длъжност. Това съобщи по-рано днес министърът на земеделието Иван Иванов пред членовете на парламентарната Комисия по земеделие, цитиран от БНР. От цялото досегашно ръководство остава само изпълнителният директор и то под условие за бързо нормализиране на финансовото състояние

Read More »